Hvad Er Et "gult Kort"

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Et "gult Kort"
Hvad Er Et "gult Kort"
Video: Hvad Er Et "gult Kort"
Video: Tobias Eckholdt fortæller om gult kort 2023, Februar
Anonim

Begyndende fodboldfans bliver ofte overrasket over synet af et gult kort, som dommeren tager ud og viser det til spilleren. Der er dog intet overraskende i det “gule kort” - det er bare en visuel gestus fra dommeren, der vurderer spillernes handlinger.

Hvad
Hvad

Oprindelseshistorie

Det gule kort er et middel til at dømme i nogle teamsport (håndbold, fodbold). Det er nødvendigt for at forhindre krænkelser og begrænse spillerens aggression på banen.

Det gule kort dukkede op på verdensmesterskabet i 1966 i kampen England-Argentina. Den fjernede argentinske spiller ønskede ikke at forstå dommerens mundtlige appel og fortsatte med at være på banen i flere minutter. Derefter blev det besluttet at skabe et universelt middel til signalering af overtrædelser, der arbejder på princippet om et trafiklys. For en normal lovovertrædelse tildeles et gult kort, for to gule kort eller en "hård" lovovertrædelse tildeles et rødt kort, hvilket betyder afvisning.

regler

Et gult kort kan vises til en spiller for at spille med en hånd (undtagen en "sidste udvej", når man rører forhindrer et mål), hvilket bevidst stopper en modstanders spiller, blokerer, groft spil. Der kan også vises et gult kort for bevidst forsinkelse af spillet (hyppig målmandsovertrædelse) og usportslig opførsel. Uenighed med dommerens beslutning og eventuelle konflikter kan også straffes med et "sennepsgips".

Recordholdere

Det hurtigste gule kort i fodboldens historie blev modtaget af Willie Jones, berømt for sin uhøflighed, i kampen mellem Manchester City og Sheffield United. Det tog ham kun fem sekunder at gøre dette.

Det tog den berømte oprør Sally Muntari et og et halvt minut at modtage to gule kort. Det skete i den italienske Serie A-kamp mellem Inter og Catania.

Sjove sager

Den mest "gule" kamp i verdensmesterskabets historie blev afholdt med deltagelse af en russer. Den russiske dommer Valentin Ivanov ved verdensmesterskabet i 2006 udstedte 16 gule kort i kampen mellem Portugal og Holland og sendte fire spillere ud. Arrangementet fik et verdensomspændende svar. Selvom lederen af ​​det internationale fodboldforbund Sepp Blatter først kritiserede dommerens arbejde, undskyldte han senere Ivanov - alle kortene blev vist fortjent.

Amerikansk Graham Paul viste tre gule kort til den samme spiller i samme Australien-Kroatien-kamp. Generelt er retlige "nysgerrigheder" og fejl næsten uundgåelige - fodbold på højt niveau er et dynamisk spil, mange øjeblikke kan fortolkes på forskellige måder. Dommeren skal bevæge sig hurtigt over marken og opretholde absolut koncentration. Han skal også være fuldstændig upartisk. Før eller senere kan der være "fiaskoer", fordi "det er menneskeligt at begå fejl", som romerne sagde.

Populær af emne.