De Berygtede OL I Moskva I 1980

De Berygtede OL I Moskva I 1980
De Berygtede OL I Moskva I 1980

Video: De Berygtede OL I Moskva I 1980

Video: В отпуск - в Москву на Олимпиаду. Эфир 18 июля 1980 2022, December
Anonim

De olympiske sommerlege XXII blev afholdt i Moskva fra 19. juli til 3. august 1980. I løbet af denne periode blev der sat 36 verdens- og 74 olympiske rekorder, men OL i Moskva blev husket ikke kun for sportspræstationer.

De berygtede OL i Moskva i 1980
De berygtede OL i Moskva i 1980

OL i 1980 var unik ikke kun for Sovjetunionen, men for hele verden - for første gang blev de olympiske lege afholdt i et socialistisk land. Til ære for denne begivenhed åbnede Sovjetunionen sine døre for udenlandske borgere, men ikke alle var i stand til at komme.

Den 20. januar 1980 meddelte den amerikanske præsident Jimmy Carter en boykot af OL i Moskva og opfordrede andre lande til at gøre det. Årsagen til boykotten var introduktionen af ​​sovjetiske tropper i Afghanistan. Et sådant skridt fra Carter blev stort set dikteret af hans ønske om at tilføje stemmer til sig selv på tærsklen til valget: mange amerikanske borgere beskyldte præsidenten for at være alt for liberal over for Sovjetunionen. Yderligere 63 stater, inklusive Canada, Tyskland, Japan og Østrig, reagerede på opfordringen til en boykot af De Olympiske Lege i Moskva. Situationen blev forværret af den politiske konfrontation mellem Warszawa-pagtlandene og NATO-landene. I USA forventedes det, at fraværet blandt deltagerne

OL for atleter fra førende vestlige lande og Kina vil gøre Moskva-lege til en andenrangs begivenhed.

Tre dage før OL-åbningen holdt den daværende præsident for Den Internationale Olympiske Komité, Juan Antonio Samarancha, forhandlinger og overtalte Italien, Storbritannien, Spanien til at sende deres atleter til lege i Moskva. Fra mange lande, der deltog i boykotten, for eksempel fra Frankrig, Storbritannien, Grækenland, kom atleter individuelt og optrådte under de olympiske flag. På trods af alle bestræbelser havde legene i Sovjetunionen det mindste antal deltagere siden OL i 1956 i Melbourne.

Årets olympiske lege XXII viste endnu en gang, at OL ikke kun er sportskonkurrencer, men også en politisk kamp mellem lande. Desværre led snesevis af atleter fra forskellige lande i verden under denne kamp, ​​der drømte om at konkurrere ved de Olympiske lege, men aldrig var i stand til at demonstrere deres sportslige præstationer. Fire gange olympisk mester Lisa Leslie kommenterede: "Politikere fra Washington har ødelagt skæbnen for mange store atleter: nogle fortryder stadig at have mistet fire år af deres liv, mens andre anser deres medaljer for ikke at være fuldstændige." Senere, som forventet, meddelte Sovjetunionen og dets allierede en boykot af OL i 1984, der fandt sted i De Forenede Stater. Denne beslutning påvirkede skæbnen for mange sovjetiske atleter, og snart mistede USSR-holdet sine førende positioner.

Populær af emne.