Hvilke Lande Boikotterede OL I Moskva 1980

Hvilke Lande Boikotterede OL I Moskva 1980
Hvilke Lande Boikotterede OL I Moskva 1980

Video: Hvilke Lande Boikotterede OL I Moskva 1980

Video: Hvilke Lande Boikotterede OL I Moskva 1980
Video: The private villa ex president 2023, Juni
Anonim

Der har altid været noget element af politik i den olympiske bevægelse. Dette blev især mærkbart på tidspunktet for forværring af forholdet mellem de førende verdensmagter - Sovjetunionen og USA. En af de episoder, der tydeligt karakteriserer indflydelsen af politiske forskelle på sporten, var boykotten af de olympiske lege i Moskva i 1980.

Hvilke lande boikottede OL i Moskva i 1980
Hvilke lande boikottede OL i Moskva i 1980

Afholdelsen af OL i Moskva 1980 faldt sammen med toppen af konfrontationen mellem Sovjetunionen og De Forenede Stater i den såkaldte kolde krig. Hovedårsagen til boykot af legene nævnes ofte som introduktionen af et begrænset kontingent af sovjetiske tropper i Afghanistan. Imidlertid blev denne politiske beslutning fra USSR-ledelsen kun et praktisk påskud til at boykotte OL, som spillede i hænderne på de vigtigste modstandere af årets største sportsbegivenhed, der afholdes i Moskva.

Idéen om at boykotte legene i Moskva blev født på et møde mellem lederne af NATO-landene i begyndelsen af januar 1980. Protesten blev indledt af repræsentanter for Storbritannien, USA og Canada. Men allerede før beslutningen om at sende sovjetiske tropper ind i Afghanistan drøftede Vesten alvorligt spørgsmålet om boykot af OL i protest mod forfølgelsen af dissidenter i Sovjetunionen.

I alt blev OL i Moskva boykottet af de olympiske komiteer i mere end tres lande. Disse omfattede USA, Japan, Tyskland, Canada, Tyrkiet, Sydkorea, hvis atleter traditionelt altid har været stærke og udgjorde hovedkonkurrencen for sovjetiske atleter. Nogle atleter fra Frankrig, Storbritannien og Grækenland ankom individuelt til OL i 1980, mens Qatar, Iran og Mozambique overhovedet ikke var med i den olympiske komités bud.

Ved højtidelige ceremonier til ære for åbningen og lukningen af De Olympiske Lege marcherede hold fra nogle lande ikke under deres magters flag, men under flag Den Internationale Olympiske Komité. Disse inkluderer Australien, Andorra, Storbritannien, Belgien, Danmark, Holland, Italien, Portugal, Irland, Luxembourg, Frankrig, Schweiz, San Marino, Irland. Da de olympiske medaljer blev præsenteret for atleterne i disse lande, blev der ikke hørt nationale hymner, men den officielle olympiske hymne. Af alle Vesteuropas lande var det kun hold fra Grækenland, Østrig, Finland, Sverige og Malta, der optrådte under deres nationale flag.

På trods af et så stort antal staters boykot modtog Moskva atleter fra 81 lande i verden. Under sportskampene satte deltagerne i Moskva-olympiaden mere end 70 olympiske rekorder, 36 verdens- og 39 europæiske. I alt oversteg disse præstationer resultaterne fra de tidligere OL, der blev afholdt i Montreal i 1976.

Populær af emne.