Hvor Lang Er Maratonafstanden

Indholdsfortegnelse:

Hvor Lang Er Maratonafstanden
Hvor Lang Er Maratonafstanden

Video: Hvor Lang Er Maratonafstanden

Video: Hvor Lang Er Maratonafstanden
Video: Havørnar i Storneset 13 01 2021 2023, Oktober
Anonim

Marathonløb, med den rigtige træning, har en gavnlig effekt på sundhed og form, tiltrækker mere og mere opmærksomhed. For nogle er forsøg på at løbe et maraton også et element i selvudvikling, et spring over dit hoved.

Hvor lang er maratonafstanden
Hvor lang er maratonafstanden

Nu er maratonløbets længde statisk og måles med en nøjagtighed på 0,1%. Afstand fra start til slut på ruten har ændret sig mere end én gang siden maraton blev inkluderet i de olympiske lege i 1896. I løbet af de første syv olympiader i vores tid har kilometertal for maratonløb gennemgået ændringer seks gange (fra 40 til 42, 75 km). I 1921 etablerede IAAF (International Association of Athletics) 42,195 km som den officielle afstand.

Race historie

Oprindeligt blev længden af maratonafstanden teoretisk estimeret til 34,5 km. Dette er afstanden fra marken hvor i 490 f. Kr. slaget ved Marathon fandt sted til Athen. Ifølge legenden løb en kriger ved navn Phidippides, der skyndte sig at levere nyheden om sejr til grækerne, uden at stoppe, hele denne afstand, formåede at råbe sin glade besked til athenerne og faldt død af for stor belastning.

Historikere understøtter ikke denne version af begivenhederne, da legenden blev optaget af Plutarch mere end et halvt århundrede efter slaget. Herodot, der blev født 6 år efter maratonkampen, nævner Phidippides som en budbringer, der kørte 230 km på to dage, på vej mod Sparta for forstærkning. Ikke desto mindre er traditionen med at køre maraton blevet fast etableret ikke kun som en olympisk sport, men også på niveau med små lokale konkurrencer.

Forberedelsesmetode

Du kan ikke løbe et maraton pludselig ved blot at ønske, ellers er der en risiko for at gentage Phidippides legendariske død. Det tager meget lang tid at forberede sig på et sådant løb, hvilket gradvist øger belastningen. Inden at løbe en fuld afstand, træner atleter mere end en eller to gange i en halv maraton (afstand på 21 km). Løbet er fokuseret på udholdenhed, ikke hastighed, så det er vigtigt at fange din behagelige rytme og vænne sig til den.

Mænds marathon-verdensrekord blev sat i 2008 af Haile Gebreselassie, en løber fra Etiopien, til 2 timer 3 minutter og 59 sekunder. Det bedste kvindelige maratonresultat blev vist i 2003 af den britiske atlet Paula Redcliffe: 2 timer, 15 minutter og 25 sekunder.

Organiseringen af løbet kræver også en stor indsats: højdeforskelle bør ikke være mere end en meter pr. Kilometer afstand. Den optimale lufttemperatur er ca. + 12 ° C grader (+ 18 ° C og mere betragtes som farlig, ved + 28 ° C annulleres starten). Også vigtigt er overfladen (kvaliteten af jorden), som atleterne løber på, og terrænhøjden over havets overflade. Alt dette påvirker maratonløbernes tilstand og deres hastighed.

Anbefalede: