Sommer-OL 1980 I Moskva

Sommer-OL 1980 I Moskva
Sommer-OL 1980 I Moskva

Video: Sommer-OL 1980 I Moskva

Video: Sommer-OL 1980 I Moskva
Video: Oh Sport! You Are Peace! 1980 Moscow Summer Olympics Official Film, 1981: Moscow, U.S.S.R. 2023, Juni
Anonim

De olympiske sommerlege, der fandt sted i Moskva i 1980, blev på en måde legendarisk. De blev husket af indbyggerne i vores land og forblev i historien om verdenskonkurrencer som et af de mest kontroversielle OL.

Sommer-OL 1980 i Moskva
Sommer-OL 1980 i Moskva

Historien om disse spil begyndte med en international skandale. Den amerikanske præsident Jimmy Carter opfordrede til en boykot af de olympiske lege i Sovjetunionen. Dette kald blev et tegn på protest mod indførelsen af sovjetiske tropper i Afghanistan. Der var en blandet reaktion. Cirka halvtreds lande støttede ideen og sendte ikke deres hold til Moskva. Blandt dem er Folkerepublikken Kina, Japan og Forbundsrepublikken Tyskland. Imidlertid var IOC-præsident Juan Antonio Samaranch overbevist om, at sport skulle være upolitisk. Samaranch var i stand til at overtale mange lande til ikke at reagere på boykotten. Atleter, der kom til legene på trods af regeringens forbud udført under det olympiske flag.

Ved begyndelsen af OL i Moskva blev de vigtigste sportsfaciliteter i byen i Luzhniki og Krylatskoye rekonstrueret, samt nye faciliteter blev bygget. Den olympiske landsby var beliggende sydvest for Moskva. For at gøre det rigtige indtryk på hovedstadsgæsterne blev byen ryddet for asociale elementer, der ødelagde landskabet (hjemløse, kvinder med let dyd, dissidenter) - de blev kastet ud 101 kilometer væk. Butiksdisker var fyldt med varer, hvoraf det sovjetiske folk aldrig havde set i deres liv - efter manglen så det særligt imponerende ud.

På grund af boykotten blev antallet af deltagende lande reduceret til 80. De konkurrerede om priser i 21 sportsgrene fra 19. juli til 3. august. Desuden blev der trods problemerne sat mange rekorder ved Sommer-OL 1980 - 36, hvilket er mere end ved tidligere spil. Og en af de russiske atleter kom ifølge resultaterne af forestillingen ind i Guinness rekordbog. Alexander Dityatin blev anerkendt som den eneste gymnast, der vandt medaljer i alle 8 gymnastikdiscipliner på et spil.

Under konkurrencen modtog repræsentanter for 25 landshold guldmedaljer. Desuden blev mere end halvdelen af alt "guld" vundet af sovjetiske atleter (80 medaljer) og repræsentanter for DDR. Den første plads ved OL i 1980 blev taget af USSR-landsholdet, den anden - af DDR, den tredje - af Bulgarien.

Valget af symbolet på legene var en utvivlsom succes. Den olympiske bjørn, eller Mikhail Potapych Toptygin, blev oprettet af børnenes illustrator Viktor Chizhikov. Afslutningsscenen for Sommer-OL er stadig rørende for mange tilskuere og deltagere. Efter afslutningen af legene modtog de sovjetiske myndigheder tilbud om at købe OL-symbolet. Men de besluttede ikke at sælge det enorme legetøj, men at lade det leve ud på lageret.

Populær af emne.