Overtid: Hvad Er Det?

Indholdsfortegnelse:

Overtid: Hvad Er Det?
Overtid: Hvad Er Det?

Video: Overtid: Hvad Er Det?

Video: Overtid: Hvad Er Det?
Video: Teknisk gæld - hvad er det? Hvad betyder det for os? [EP25] 2023, December
Anonim

Ved første øjekast ser de fleste sportsbegivenheder ganske enkle og endda primitive ud. Men dette er slet ikke tilfældet - for at undgå forvirring eller misforståelse af situationen har hver sportsgren klare regler og et sæt regler, der er dannet gennem årene. Overtid er, ligesom mange andre vigtige begreber, blevet introduceret og forfinet i hele eksistensen af sport.

Overtid: hvad er det?
Overtid: hvad er det?

I mange konkurrencer indeholder reglerne en klar tidsperiode, hvor en kamp eller duel finder sted. Og nogle gange sker det, at det ikke er muligt at bestemme vinderen inden for den tildelte tid. Til dette blev "overarbejde" opfundet - ekstra tid, der kan give nogle glæden ved sejr og andre - bitterheden ved nederlaget.

Ekstra tid, afhængigt af turnering eller sport, har sine egne egenskaber. For at forstå lidt om sådanne finesser skal du overveje den overarbejde, der findes i forskellige sportsgrene.

Ekstra tid i fodbold

Reglerne for den mest populære sport på planeten betragtes som meget enkle. Men de har været udsat for ændringer, tilføjelser og aflysninger så mange gange, at det nu er svært at sige med sikkerhed, hvor mange der var, og hvor mange af dem der findes i dag. Overtid i den form, hvor vi kan observere det, dukkede ikke op med det samme. I starten tjente gentagelser som et alternativ - hvis mødet sluttede uafgjort, blev der afholdt en omkamp næste dag. Denne form varede ikke længe, da replayet var meget udmattende for spillerne og fansne, og kampene var mindre spektakulære.

Billede
Billede

De fleste af konkurrencerne har et almindeligt mesterskab. Pokalen trækkes gennem hele sæsonen (næsten et helt år), holdene mødes og optjener point. Den der har flest point bliver mester. I sådanne rallyer er det ikke nødvendigt at identificere vinderen i hver kamp.

Men ud over hovedmesterskabet er der et stort antal andre konkurrencer (især mange af dem i England), der er lodtrækninger af kopper gennem hele sæsonen på princippet om "Playoffs", med andre ord elimineringskampe. For at bestemme vinderen af mødet bruges overarbejde på dette tidspunkt. I fodboldkonkurrencer er der to perioder på femten minutter hver, men hvis resultattavlen stadig viser uafgjort, tildeles der en straffesparkskonkurrence.

I 1993 kom fodboldforbundene med en innovation, der efter deres mening skulle øge underholdningen i de kommende kampe. Under playoffs begyndte de at bruge Golden Goal-princippet. Hvis der efter en spændt halvfems minutter regelmæssig tid blinkede et lige resultat på resultattavlen, udpegede dommerne overarbejde - 2 perioder på 15 minutter. Det første scorede mål besluttede resultatet af hele kampen.

Billede
Billede

Dette princip blev anvendt ved Europamesterskabet i 1996, og derefter blev det første gyldne mål i sportshistorien scoret. Oliver Bierhoff scorede det vindende mål for Tyskland.

Denne regel blev også brugt ved verdensmesterskabet i 1998, her var pioneren den franske atlet Laurent Blanc, der scorede Paraguays landshold i 1/8 af cupen. På trods af dets aktive anvendelse slog det "gyldne mål" ikke rod, det blev afskaffet i 2004.

Uden at opgive forsøg på at diversificere fodboldprincipperne blev det samme 2004 introduceret "Silver Goal" -princippet, som blev brugt ved EM. Hvis der blev scoret et mål i de første 15 minutter af overarbejde, fortsatte spillet ikke. Sølvmålet viste sig næsten ikke på nogen måde og påvirkede ikke resultatet af de fleste kampe. Og efter afslutningen af mesterskabet annullerede bestyrelsen for fodboldforeninger denne regel, og fodbold vendte tilbage til det traditionelle overarbejde og straffespark.

Hockey

"Kampen om isen" kom heller ikke straks til overarbejde, og moderne hockey ligner desuden næsten ikke de tidlige former. Nu findes begrebet "uafgjort" i hockeymiljøet ikke i princippet. Hvis holdene tidligere kæmpede om to point, og i tilfælde af uafgjort resulterede de simpelthen i halvdelen, så med fremkomsten af trepunktssystemet blev reglerne revideret.

Uafgjort blev afskaffet, og overtid begyndte at dukke op i kampe oftere og oftere. Vinderen modtog 3 point, hvis kampen sluttede i reguleringstid, og i overarbejde eller shootouts efter kampen (svarende til straffe) delte holdene point: to til vinderen og en til taberen.

Billede
Billede

I NHL og for nylig i KHL blev reglerne ændret igen: Som før spilles der 2 point, men der er ingen uafgjort. Det vindende hold modtager to point uanset om kampen slutter i ordinær spilletid eller ekstra tid. Det tabende hold modtager på den anden side ikke point i reguleringstiden, men i tilfælde af nederlag i overarbejde eller i shootouts vil det tilføje et point til sit aktiv.

Hockeykampe spilles i 5 til 5 spillerformat plus målmænd, der prøver at besejre en modstander i tre tyve minutters halvdele. Dette mønster forbliver uændret i både almindelige sæsonkampe og slutspillet.

Med hensyn til overarbejde er der en åbenbar forskel: i den normale sæson 3 for 3 spillere "rulles tilbage" yderligere en periode på fem minutter, hvorefter shootouts tildeles, og i slutspillet, i tilfælde af en lige score, 4 for 4 spiller kun yderligere en periode på tyve minutter uden shootouts. Hvis overarbejde er ineffektiv, udpeges en anden og så videre indtil den første pucke. Som et resultat kan hockeykampe til glæde for TV-fans vare i timevis.

Andre sportsgrene

I bandy er overarbejde et næsten mystisk og urealistisk fænomen, lige scoringer er sjældne her, og endnu mindre i playoff-turneringer. Ikke desto mindre sker der uafgjort, og reglerne foreskriver udnævnelse af overarbejde i tilfælde af uafgjort: to ti-minutters segmenter i henhold til reglen om det samme "gyldne mål" - det vil sige indtil det første mål er scoret.

Der er også en aftale om ekstra tid på listen over basketballregler. Hvis de samme numre efter fire kvartaler lyser på resultattavlen, tildeles der fem minutters overarbejde. Hvis denne tid ikke er nok til at bestemme den vindende side, tilføjer de yderligere 5 minutter - og så videre, indtil den vindende ende.

Billede
Billede

I rugby-7 udnævnes to halvdele på fem minutter efter uafgjort i reguleringstid, modstanderne spiller indtil den første effektive handling fra en af parterne.

Amerikansk fodbold (ikke at forveksle med rugby, dette er bare en variation af det!) Har også overarbejde. Hvis holdene spiller om uafgjort, får de yderligere 15 minutter, men dette er maksimumet, og hvis holdene ikke tjener et ekstra point, forbliver scoringen uafgjort. Men i slutspillet til denne sport tildeles overarbejder, indtil en vinder afsløres.

Ekstra tid er også ordineret i kampsport, for eksempel i brydning. Efter at have fået det samme antal point efter ordinær tid får krigere en chance for at vinde i overarbejde, som varer indtil den første effektive handling, men ikke mere end tre minutter.

Alternativ til overarbejde

I nogle sportsgrene er behovet for overarbejde udelukket af konkurrencereglerne. I volleyball spilles for eksempel en kamp, indtil et af holdene vinder i tre sæt. Det maksimale antal sæt er fem, så det viser sig, at uafgjort eliminerer sig selv.

Billede
Billede

Situationen er omtrent den samme i tennis: deltagerne spiller to sæt for at vinde; ved større turneringer spiller mænd op til tre sæt.

I begge sportsgrene, hvis det afgørende sæt ender med den samme score, kaldes et tie-break, hvor vinderen tildeles den spiller eller det hold, der først scorer et bestemt antal point.

Du kan også fremhæve baseball. Denne sport er meget forskellig fra resten, men selv her er der en slags overarbejde. Kampen er opdelt i “innings”, der er ni i alt. Hvis scoren ved kampens afslutning forbliver ens, udnævnes en anden inning - og så videre, indtil et af holdene vinder.

Anbefalede: