Vinter-OL 1984 I Sarajevo

Vinter-OL 1984 I Sarajevo
Vinter-OL 1984 I Sarajevo

Video: Vinter-OL 1984 I Sarajevo

Video: Vinter-OL 1984 I Sarajevo
Video: John Denver / Sarajevo Winter Olympics [1984] (Full) 2023, Juni
Anonim

Valget af mødested til XIV Vinter-OL fandt sted i 1978 på IOC's 80. session i Athen. Der var fire kandidatbyer, men det amerikanske Los Angeles bekræftede ikke sin ansøgning, og det tog kun to afstemningsrunder for at træffe en beslutning. Med en lille fordel på kun tre stemmer blev det besluttet at give retten til at være vært for konkurrencen til den jugoslaviske by Sarajevo.

Vinter-OL 1984 i Sarajevo
Vinter-OL 1984 i Sarajevo

På tidspunktet for XIV vinter-olympiske lege var Sarajevo hovedstad i en af unionsrepublikkerne i Jugoslavien med en befolkning på mere end 500 tusind indbyggere. Det var ikke en ultramodern metropol - huse i et kuperet område lå kompakt langs smalle gader, hvorfra sporvogne kørte. Sådanne forhold udelukkede det evige problem med megabyer, når man organiserede store fora - trafikpropper. Til åbnings- og afslutningsceremonierne for Olympiaden såvel som en del af konkurrencen blev det største stadion i republikken "Asim Ferhatovich-Khase" rekonstrueret.

Åbningsceremonien fandt sted den 8. februar 1984, men starten på konkurrencen blev givet dagen før - hockeyspillere begyndte deres turnering. Den dag vandt USSR-landsholdet den største sejr i denne turnering og besejrede polakkerne med en score på 12: 1. Dette hold blev den olympiske mester i 1984 og efterlod de evige rivaler på andenpladsen - det tjekkoslovakiske landshold.

Ved Vinter-OL 1984 blev der spillet 39 sæt priser i ti sportsgrene på 12 dage. Ifølge sine resultater var Sovjetunionen den første i holdkonkurrencen med hensyn til det samlede antal priser (25), men tabte til DDR (24 medaljer) i deres kvalitet - tyskerne havde tre flere guldpriser. De mislykkede præstationer hos amerikanske atleter viste sig at være usædvanlige - landets hold var kun femte i antallet af priser (8), efter Finland (13) og Norge (9) i denne indikator. Det østrigske hold, der altid har været stærkt inden for vintersport, udførte også uden held - det fik kun en bronzemedalje. Men den eneste pris, der blev vundet af hjemmeholdet, blev tværtimod anerkendt som en stor succes - sølvmedaljen i supergiganten slalom blev den første i dette lands olympiske historie. I alt deltog 1272 atleter fra 49 lande i verden i Sarajevo Olympiske starter.

Populær af emne.