Vinter-olympiske Sportsgrene: Langrend

Vinter-olympiske Sportsgrene: Langrend
Vinter-olympiske Sportsgrene: Langrend
Video: Vinter-olympiske Sportsgrene: Langrend
Video: 15 km jaktstart herrer - Lillehammer OL - 19. februar 1994 2023, Februar
Anonim

Langrend er en af ​​de ældste typer af det olympiske program. Skiløbere konkurrerede i de allerførste vinter-OL i Chamonix i 1924. Sandt nok, da kun mænd konkurrerede, desuden kun på to afstande - 18 og 50 km.

Vinter-olympiske sportsgrene: langrend
Vinter-olympiske sportsgrene: langrend

Skikonkurrencer var meget populære blandt de skandinaviske folk længe før starten på den moderne olympiske bevægelse. De første hastighedsløb blev afholdt af norske skiløbere tilbage i 1797. Snart begyndte sådanne løb at blive organiseret af finnerne og svenskerne. Langrend er også blevet populært i lande i Centraleuropa. Det er ikke overraskende, at arrangørerne af 1. vinter-OL besluttede at medtage denne sport i programmet. I året for de første vinter-OL dukkede også International Ski Federation op.

Ski-konkurrenceprogrammet har ændret sig flere gange. Så i 1936 blev 4x10 km stafet inkluderet i det. To årtier senere dukkede en anden lang afstand op - 30 km, og i stedet for en 18 kilometer rute måtte atleter overvinde en 15 kilometer. I 1992 havde mænd en sprintafstand på 10 km.

Det retfærdige køn dukkede op på de olympiske skispor i 1956. Først havde de kun en afstand på 10 km, men efter fire år begyndte skiløberne at konkurrere i stafetten. Holdet bestod af 3 deltagere, som hver måtte løbe en afstand på 5 km. Tyve år senere er stafettets sammensætning steget til fire atleter. Ved OL i Innsbruck 1964 løb kvinder 5 km sprinten for første gang. Lange afstande i den kvindelige del af programmet dukkede op i 1984 og 1992. Først blev et 20 km løb inkluderet, og derefter et kvindemaraton - 30 km.

Skiteamet ved ethvert vinter-OL er det største. I hver programtype kan et land indstille fire deltagere. Et hold pr. Land deltager i stafetløb.

Det olympiske langrendsprogram forbedres konstant. Nu i denne form spilles 12 sæt medaljer, 6 for mænd og kvinder. Atleter konkurrerer i klassisk og frit løbende stil. Startreglerne er også forskellige. Det olympiske program inkluderer løb med en fælles eller tidsprøve, forfølgelsesløb, individuelle og holdsprints. Freestyle-medaljer blev først tildelt i Calgary i 1988. Ved de første Millennium Games, der blev afholdt i Salt Lake City, konkurrerede atleter for første gang i sprint og massestart.

Populær af emne.