Hvor Vinter-OL 1980 Blev Afholdt

Hvor Vinter-OL 1980 Blev Afholdt
Hvor Vinter-OL 1980 Blev Afholdt

Video: Hvor Vinter-OL 1980 Blev Afholdt

Video: Hvor Vinter-OL 1980 Blev Afholdt
Video: Олимпиада 1972 — Мюнхенские убийства 2023, Oktober
Anonim

For retten til at være vært for de olympiske lege mellem de lande, der indsendte ansøgninger, er der altid en stædig kamp. Vinter-OL 1980 var ingen undtagelse. Stedet var den rolige amerikanske by Lake Placid, som allerede var vært for 1932 Winter Games.

Hvor vinter-OL 1980 blev afholdt
Hvor vinter-OL 1980 blev afholdt

Valget af Lake Placid til at være vært for de trettende olympiske vinterlege blev annonceret i oktober 1974 på den 74. session i Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Ud over USA kæmpede oprindeligt fire andre lande for retten til at være vært for de næste vinter-OL: Canada, Frankrig, Norge og Forbundsrepublikken Tyskland. På baggrund af deres forslag syntes chancerne for en lille Lake Placid med en befolkning på omkring to tusind mennesker derudover allerede var vært for olympierne i 1932 næsten nul. Fire andre ansøgere trak dog deres ansøgninger tilbage, så IOC havde intet andet valg end at delegere retten til at være vært for vinter-OL til Lake Placid.

Hvorfor opgav andre ansøgere pludselig kampen for retten til at være vært for spillene og trække deres kandidatur tilbage? Deres beslutning bør overvejes i lyset af datidens politiske situation. Sovjetunionen og De Forenede Stater kæmpede for retten til at være vært for sommer-OL 1980, mens der klart var flere tilhængere af disse spil i Moskva. Hvis De Forenede Stater ikke modtog retten til hverken at være vært for sommer- eller vinterlekene, ville dette blive betragtet som en stor fiasko på den politiske arena. Derfor er der næppe nogen tvivl om, at Canada, Frankrig, Norge og Forbundsrepublikken Tyskland trak deres kandidaturer nøjagtigt efter aftale med USA. Resultatet var valget på 74. IOC-session i Lake Placid som mødested for de olympiske vinterlege, og allerede ved den næste IOC-session 23. oktober samme år blev Moskva godkendt som mødested for Sommer-OL 1980. Som et resultat blev pariteten mellem supermagterne bevaret, hvilket den olympiske komité, der aldrig ville være den ekstreme i stridighederne mellem Sovjetunionen og USA, bestemt var glad for.

Det er ikke første gang, at IOC befinder sig i en vanskelig situation. Så i 1970 traf han en ægte Salomons beslutning, da han besluttede mødestedet for OL i sommer. Konkurrenterne var Moskva, Los Angeles og Montreal. IOC indså, at valget af en supermagt uundgåeligt ville komplicere forholdet til en anden, og IOC valgte Montreal som spillested for OL. Interessant nok krævede De Forenede Stater i begyndelsen af 1980, at den olympiske komité annullerede afholdelsen af de olympiske sommerlege i Moskva som en af sanktionerne for indførelsen af sovjetiske tropper i Afghanistan, men IOC traf ikke en sådan beslutning.

Vinderne af vinter-OL 1980 i Lake Placid i den samlede medaljestilling var sovjetiske atleter, der vandt 10 guld-, 6 sølv- og 6 bronzemedaljer. Andenpladsen blev taget af olympierne fra DDR med 9 guldmedaljer, 7 sølvmedaljer og 7 bronzemedaljer. Tredjepladsen gik til atleter fra USA, der modtog 6 guld-, 4 sølv- og 2 bronzemedaljer.

Anbefalede: