Sommer-OL 1936 I Berlin

Sommer-OL 1936 I Berlin
Sommer-OL 1936 I Berlin

Video: Sommer-OL 1936 I Berlin

Video: Sommer-OL 1936 I Berlin
Video: Berlin 1936 - Olympics - Olympia - rare private footage 2023, December
Anonim

De Olympiske Lege, som en større international begivenhed, er gentagne gange blevet en platform for politisk rivalisering. Dette blev især bemærket ved legene i Berlin i 1936, hvor nazisterne forsøgte at demonstrere deres succes og overlegenhed inden for alle sportsgrene.

Sommer-OL 1936 i Berlin
Sommer-OL 1936 i Berlin

Beslutningen om at afholde lege i Berlin blev taget af Den Internationale Olympiske Komité i 1931, to år før nazisterne kom til magten. På dette tidspunkt fortsatte Weimar-republikkens periode i Tyskland. Landet led af en økonomisk krise, men det overholdt betingelserne i Versailles-fredstraktaten og var endnu ikke begyndt militær aggression.

Den aktive proces med at forberede sig til legene begyndte efter etableringen af Hitlers diktatur. OL blev en reel udfordring for nazismens ideologi. Den ideelle tyske borger i den nye tyske stat måtte trods alt have et sundt sind i en sund krop. Sport blev fremmet blandt både kvinder og mænd, og selv inden for kunst dominerede billeder af atleter.

Den internationale begivenhed blev en lejlighed til at demonstrere landets økonomiske succes. Flere nye sportsfaciliteter blev bygget, inklusive et stadion med 100.000 pladser. Ifølge arrangørernes plan skulle Berlin ikke give efter for Los Angeles, hvor de tidligere lege blev afholdt.

I alt deltog atleter fra 49 lande på legene. Mindst to lande - Sovjetunionen og Spanien - besluttede at boykotte legene af politiske årsager. Der var også en seriøs debat i USA om dette emne, men til sidst besluttede politikerne at sende en delegation fra landet til Tyskland.

Fra et teknisk synspunkt var sportsbegivenhederne organiseret på et meget højt niveau. For første gang blev legene sendt på tv. Og instruktør Leni Riefenstahl filmede gennem alle konkurrencer. Filmen Olympia blev senere sammensat af disse materialer.

Det største antal medaljer, både guld og alt i alt, blev modtaget af atleter fra Tyskland. Det var en triumf, hvad nazisterne faktisk ønskede. USA kom på andenpladsen i den uofficielle holdbegivenhed med mere end 30 medaljer. Det var dog den amerikanske atlet Jesse Owens, der blev den virkelige stjerne i OL. Han vandt 4 guldmedaljer og blev den mest succesrige atlet i OL. Han var en neger, der tydeligt tilbageviste nazismerne om nogle nationers overlegenhed over andre.

OL i 1936 var det sidste før Anden Verdenskrig. Den næste sportsbegivenhed på dette niveau blev først afholdt i 1948.

Anbefalede: