Hvor Mange Hastigheder Er Der På En Cykel

Indholdsfortegnelse:

Hvor Mange Hastigheder Er Der På En Cykel
Hvor Mange Hastigheder Er Der På En Cykel

Video: Hvor Mange Hastigheder Er Der På En Cykel

Video: Hvor mange cykler vælter? | Alle mod 1 | DR1 2022, November
Anonim

Moderne cykler har gearskiftemekanismer, der fungerer ved at springe kæden fra det ene tandhjul til et andet. Derfor afhænger det maksimale antal hastigheder af antallet af stjerner.

Cykel med gearskiftemekanisme
Cykel med gearskiftemekanisme

Moderne cykler kan have et maksimalt antal hastigheder på op til 30. Antallet af hastigheder afhænger af antallet af for- og baghjul. En hastighedskontakt på en cykel er afgørende for en behagelig tur i hårdt terræn. For eksempel, når du kører på en bakke, skal du skifte hastighed til lavere gear og gå ned ad en bakke i højere gear. Ved at skifte hastighed, når det er nødvendigt, sparer cyklisten energi.

Sådan bestemmes antallet af hastigheder

Det nominelle antal hastigheder bestemmes af kombinationen af ​​for- og baghjul. For eksempel, hvis cyklen har 10 baghjul og 3 forhjul, så vil det nominelle antal hastigheder være 30, og hvis der er 9 tandhjul bagpå, så 27. Der er dog en advarsel - det faktiske antal hastigheder der kan bruges vil være mindre. Dette skyldes, at alle mulige tandhjulskombinationer ikke skal bruges på grund af forkert justering og forkert kædespænding.

Optimal gearskift

For at undgå skævhed og glidning af kæden anbefales det at ændre hastigheder som følger:

• Den første klinge fungerer med klinge i kombinationerne 1-1, 1-2, 1-3 og 1-4.

• Den anden kædehjul fungerer med kæderinge i kombinationerne 2-4, 2-5, 2-6 og 2-7.

• Den tredje kædehjul fungerer med kæderinge i kombinationerne 3-6, 3-7, 3-8 og 3-9.

Resultatet er, at en cykel med tre forreste og ni bageste tandhjul nominelt har 27 hastigheder (3 * 9 = 27), men faktisk bruger den kun 12 hastigheder. Og dette er nok til ture på tværs af terræn med ethvert terræn.

Det er værd at bemærke, at det slet ikke er nødvendigt at overholde denne ordning, men når du bruger de optimale kombinationer af skiftende stjerner, reduceres kædeslit betydeligt.

Sådan skifter du gear korrekt

Når du kører medvind, på sand, ler, vådt mudder eller går op ad bakke, er det nødvendigt at "dumpe" det fremadgående gear. Så bliver det lettere at træde i pedal, manøvrere og øge hastigheden.

Første gear fremad er ideelt til løft, hvis du ikke ønsker at gøre en stor fysisk indsats. Det andet gear er velegnet til små stigninger og kørsel på skovstier. Det anbefales at skifte til det tredje fremadgående gear (det største tandhjul) under kørsel i byen. Samtidig skiftes bakgearet i overensstemmelse med ovenstående gearskiftemønster.

Populær af emne.