1992 Vinter-OL I Albertville

1992 Vinter-OL I Albertville
1992 Vinter-OL I Albertville

Video: 1992 Vinter-OL I Albertville

Video: 1992 Vinter-OL I Albertville
Video: Albertville 1992 Winter Olympics - Opening Ident 2023, Juni
Anonim

I 1992 var den franske by Albertville, beliggende ved foden af Alperne, vært for de olympiske lege ikke for første gang. Syv årtier tidligere havde olympierne allerede konkurreret om titlen som de bedste på dette sted. Sportsbegivenheden blev overskygget af politisk uro. To måneder før starten af disse spil kollapsede Sovjetunionen.

1992 Vinter-OL i Albertville
1992 Vinter-OL i Albertville

De olympiske lege i Albertville blev afholdt fra 8. til 23. februar 1992. Det blev det sekstende vinter-OL. Mere end 1, 8 tusind atleter fra 64 lande i verden kom til spilene. 57 sæt medaljer blev spillet i 13 discipliner.

Konkurrencens officielle emblem indeholdt den olympiske flamme, som blev malet i farverne i den franske region Savoy. Maskotten til legene i Albertville var en fiktiv karakter ved navn Mazhik - halvt menneske, halvt guddom. Franskmændene selv positionerede ham som en fe-alv. I sin form lignede den en stjerne. I Albertville blev den oprindelige maskot for første gang i historien om den moderne olympiske bevægelse udskiftet. Først blev bjergskindet godkendt i denne egenskab, men dette billede blev ikke populært, så det blev besluttet at udskifte det.

Albertville kan næppe betragtes som hovedstaden i OL. Mindre end en tredjedel af alle sæt medaljer blev spillet i denne by. Dette skyldes, at sportsfaciliteterne ikke var koncentreret ét sted, men spredt over de 12 landsbyer og byer tættest på Albertville. I denne henseende blev der ikke bygget en stor olympisk landsby, men seks små. Efter konkurrencerne fandt den lokale kommune deres korrekte brug, men den imponerende størrelse "Ceremonies Theatre", hvor åbningen og lukningen af OL fandt sted, blev hurtigt demonteret til dets fundament som unødvendig. Fakkelen med ild blev leveret til åbningsceremonien på et Concorde supersonisk fly.

For første gang optrådte short track, freestyle og kvindernes skiskydningskonkurrencer i det olympiske program. Curling, hurtigski og akrobatik på ski var inkluderet i demonstrationsprogrammet for disse spil.

Efter Sovjetunionens sammenbrud kom det såkaldte forenede hold til OL i Albertville. Det havde et uofficielt navn - SNG-landsholdet og optrådte under den internationale olympiske komités hymne og banner. Dette hold bestod af seks stater: Rusland, Hviderusland, Ukraine, Kasakhstan, Usbekistan, Armenien. Atleterne i det forenede hold var i stand til at vinde 23 medaljer, hvoraf 9 var af den højeste værdighed.

De baltiske republikker i det tidligere Sovjetunionen: Estland, Letland og Litauen optrådte separat. De tidligere jugoslaviske republikker Slovenien og Kroatien foretrak også at udføre solo. På den anden side ankom det tyske landshold efter Berlinmurens fald til Albertville i en samlet sammensætning.

I mænds langrend var nordmændene uden sidestykke. De var i stand til at blive de første på alle afstande. Skiløberen Vegard Ulvang, der vandt tre guld og et sølv, var særligt udmærket. I kvindernes langrend skiløb atleter fra det forenede landshold mest succes. Lyubov Egorova blev heltinden. I skiskydning blev ledelsen taget af atleter fra Tyskland, Frankrig og SNG-landsholdet. I hurtigskøjteløb havde tyskerne en stor fordel. CIS-holdets atleter var de sejrrige figurer i kunstskøjteløb.

Atleter fra Tyskland vandt holdmesterskabet. Andenpladsen blev indtaget af CIS Olympians, og den tredje - af Norge.

Populær af emne.