Hvorfor Socialistiske Lande Boykottede OL I 1984

Hvorfor Socialistiske Lande Boykottede OL I 1984
Hvorfor Socialistiske Lande Boykottede OL I 1984

Video: Hvorfor Socialistiske Lande Boykottede OL I 1984

Video: Hvorfor Socialistiske Lande Boykottede OL I 1984
Video: Hvorfor (1984) 2023, Juni
Anonim

Politik forstyrrer ofte den olympiske bevægelse. Handlinger af offentlig protest under afholdelsen eller forberedelsen af de næste olympiske lege tiltrækker altid verdenssamfundet. Et slående eksempel på dette var boykotten af OL i 1984 i Los Angeles, som blev støttet af næsten alle lande i den socialistiske lejr.

Hvorfor socialistiske lande boykottede OL i 1984
Hvorfor socialistiske lande boykottede OL i 1984

De eneste undtagelser var Rumænien, Jugoslavien og Kina. Ud over de socialistiske stater blev OL boykottet af Iran og Libyen. Den officielle årsag til denne protest var, at arrangørerne af legene nægtede at stille sikkerhedsgarantier til deltagere fra Warszawapagtlandene. Men mange opfattede dette trin som et svar på boykotten fra amerikanske atleter ved OL i Moskva 1980. Derudover foruroligede det sovjetiske parti og sportsledelsen, at vores delegation ikke fik lov til at flyve med Aeroflot-chartre og nægtede at acceptere motorskibet i Georgien, som var planlagt til at blive brugt som en flydende olympisk base for USSR-landsholdet.

Den 8. maj 1984 annoncerede Sovjetunionen officielt TASS om en boykot af de kommende OL. IOC-præsident Antonio Samaranch forsøgte aktivt at overbevise den sovjetiske ledelse om at ændre beslutningen, men kunne ikke opnå succes. I stedet for de olympiske lege blev det besluttet at afholde den internationale konkurrence "Friendship-84" i Moskva. De deltog hovedsageligt af atleter fra lande, der nægtede de amerikanske OL. I alt konkurrerede atleter fra mere end 50 lande i disse goodwill-spil, og der blev sat mange verdensrekorder.

På grund af denne politiske protest har hele verdens sportsbevægelse mistet. OL i Los Angeles blev, ligesom det foregående i Moskva, afholdt med et ufuldstændigt hold. Der var ingen favoritter i mange sportsgrene - 125 verdensmestre kom ikke til Amerika. Som et resultat blev der registreret et lavt antal verdensrekorder på disse spil - kun 11. Som forventet vandt amerikanerne holdkonkurrencen ved de 84 OL. Uden at vente på værdige rivaler indsamlede det amerikanske hold 174 medaljer, hvoraf 83 var guld.

Fra det øjeblik blev der tilføjet yderligere artikler til Den Internationale Olympiske Komités charter om alvorlige sanktioner mod et land, der vil handle med en boykot, indtil og med dets fuldstændige udelukkelse fra IOC.

Populær af emne.