Hvilke Fodboldbolde Er Lavet Til Store Turneringer

Indholdsfortegnelse:

Hvilke Fodboldbolde Er Lavet Til Store Turneringer
Hvilke Fodboldbolde Er Lavet Til Store Turneringer

Video: Hvilke Fodboldbolde Er Lavet Til Store Turneringer

Video: HVILKE BOLDE ER DE BEDSTE? 2022, December
Anonim

I sommer var Rusland vært for FIFA verdensmesterskabet. Selvfølgelig havde dette verdensmesterskab også sin egen officielle bold - Adidas Telstar 18. Mange fans, der så udsendelser fra russiske stadioner, var sandsynligvis opmærksomme på det. Men hvad er denne kugle lavet af? Hvad er fodboldbolde lavet til professionelle i dag?

Hvilke fodboldbolde er der lavet til store turneringer
Hvilke fodboldbolde er der lavet til store turneringer

En udflugt i historien om fodboldbolde

Da fodbold først fik form som en sport, blev blæren på dyr (for eksempel grise) brugt som bolde. Sådanne bolde adskiller sig ikke i holdbarhed, hvilket medførte meget ulejlighed for spillerne. Situationen ændrede sig kun væsentligt med opdagelsen af ​​gummivulkaniseringsmetoden i 1838. I 1855 skabte en mand ved navn Charles Goodyear den første kugle ud af sådan gummi. Det viste sig, at sådanne bolde ikke kun har styrke, men også bemærkelsesværdig springevne. Og lidt senere, i 1862, præsenterede opfinder Richard Lyndon sit gummirør for offentligheden på London-udstillingen.

Disse to opfindelser skabte forudsætningerne for masseproduktion af fodboldbolde. Og fra årti til årti har professionelt udstyr til at spille fodbold udviklet sig, bliver bedre og bedre.

I 1950 oprettede det danske firma Select en kugle bestående af 32 vandtætte paneler (tolv af dem var pentagoner i form og de andre tyve var sekskanter). Denne struktur blev hurtigt traditionel. Dette skyldtes stort set det faktum, at det legendariske firma Adidas oprettede sin egen version af en sådan bold til verdensmesterskabet i 1970, der blev afholdt i Mexico. Adidas-særegenheden (forresten blev den simpelthen kaldt Telstar, ikke at forveksle med Telstar 18!) Var også, at den ikke var monokromatisk, men havde sorte og hvide farver. Denne beslutning var ikke kun en designfornøjelse, men forfulgte også et praktisk mål: sådan en bold blev bedre set på sorte og hvide skærme - mange mennesker havde derefter tv med sådanne skærme).

Billede
Billede

Bolde til det sidste verdensmesterskab

Indtil for nylig blev fodboldboldpaneler limet eller syet sammen (manuelt eller ved hjælp af specielle maskiner). I 2004 introducerede Adidas Roteiro-kuglen, hvis paneler blev holdt sammen ved hjælp af en innovativ termisk bindingsteknologi. Og siden da er næsten alle bolde til verdens turneringer blevet lavet ved hjælp af denne teknologi.

Alle FIFA verdensmesterskaberne i Tyskland i 2006 blev spillet med en bold kaldet Teamgeist. Og omslaget til denne kugle bestod ikke af toogtredive, men af ​​fjorten paneler (for første gang siden 1970). Verdensmesterskabet i 2010 i Sydafrika, kaldet Adidas Jabulani, havde kun otte paneler, og Adidas Brazuca til verdensmesterskabet i 2014 havde endnu færre seks paneler. Faktisk var det en meget buet terning. Forbindelsen blev udført ved otte artikulationspunkter og ved hjælp af tolv sømme. I dette tilfælde passerede sømmene her ikke langs terningens kanter, men langs en bestemt kurve.

Billede
Billede

Struktur af moderne bolde

De officielle bolde fra de sidste verdensmesterskaber har trods alle innovationer stadig en helt klassisk struktur:

  • kamera;
  • dæk;
  • foring.
Billede
Billede

Kameraer i dag er lavet af syntetisk butyl eller latex, i nogle tilfælde polyurethan. Luft fra latexkamre forlader hurtigere end fra butylkamre, men kugler med latexkamre overgår alle andre i sådanne egenskaber som hoppende og elasticitet.

Foring refererer til et specielt lag mellem røret og dækket. Det er normalt lavet af komprimeret bomuld eller polyester. En fodbolds egenskaber afhænger meget af foringens størrelse. Det er foringen, der hjælper med at holde bolden i form i enhver situation. Derudover påvirker pudens tykkelse afkastfrekvensen fra jorden. Professionelle fodboldbolde kan endda have mere end tre lag foring.

Med hensyn til dæk bruges syntetiske stoffer nu hovedsageligt til at skabe dem, læder bruges sjældent.Fordi læder har en betydelig ulempe: det absorberer vand, hvilket gør bolden tungere. Dybest set anvendes PVC eller polyurethan til fremstilling af dæk.

Bold til verdensmesterskabet 2018

Dækket til Adidas Telstar 18-kuglen, der blev brugt til verdensmesterskabet i Rusland, består af seks identiske dele. Desuden har hver detalje form af en ottepunkts stjerne og er dekoreret med et særligt gråt pixelmønster. Derudover tegnes Adidas-emblemet og verdensmesterskabet.

Billede
Billede

Telstar 18 kameraet er designet af naturgummi. Og foringen ligner nogenlunde foringen på Adidas Beau Jeu (denne bold blev brugt ved Europamesterskabet i 2016). Materialerne, som den er fremstillet af, er polyurethan og polyester.

Adidas Telstar 18 er også interessant, fordi den har en NFC-chip indlejret i foringen. Denne chip kan kommunikere med smartphones. Når smartphonen bringes til bolden, indlæses en side med oplysninger om den på enheden.

Populær af emne.