Hvad Er Reglerne For Castling I Skak

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Reglerne For Castling I Skak
Hvad Er Reglerne For Castling I Skak

Video: Hvad Er Reglerne For Castling I Skak

Video: Hvad Er Reglerne For Castling I Skak
Video: Learn Chess: How to Castle 2024, April
Anonim

Castling er et skakudtryk, der bruges til en speciel bevægelse - omlejring af to stykker på én gang, hvilket resulterer i, at de skifter plads på skakbrættet. Ligesom andre bevægelser inden for skak har castling klart definerede regler.

Hvad er reglerne for castling i skak
Hvad er reglerne for castling i skak

Castling koncept

En almindelig bevægelse inden for et skakspil involverer bevægelse af et stykke inden for rammerne af den tilladte bevægelsesalgoritme på brættet. I denne henseende er castling en undtagelse fra reglen, da to skakbrikker bevæger sig samtidigt på én gang. På samme tid er de stykker, der kan deltage i castling, strengt defineret: disse er kongen og tårnet, som undertiden også kaldes en runde eller et tårn.

For at en skakspiller kan træffe en beslutning om at foretage dette træk, er det nødvendigt at danne særlige omstændigheder i løbet af spillet, som på den ene side gør det muligt i overensstemmelse med reglerne for træk, og for det andet bestemme dets hensigtsmæssighed. Faktum er, at placeringen af begge stykker, der er involveret i det, ændres markant som et resultat af castling, så det er nødvendigt, at ændringen i begge positioner er til gavn for spilleren.

Castling regler

En af de vigtigste regler for castling er, at på det tidspunkt, hvor det implementeres, skal alle brikkerne, der deltager i det, dvs. kongen eller tårnet, forblive på deres originale steder, hvor de er fra starten af spillet. Hvis disse brikker allerede har foretaget nogle bevægelser og derefter vender tilbage til disse positioner, vil det være umuligt at slå borgen. Derudover er det nødvendigt for castling, at alle firkanter på pladsen mellem tårnet og kongen er frie, det vil sige, der er ingen andre stykker på dem.

Som du ved, består et skakbræt af 64 felter - 8 i hver retning. Derfor er afstanden fra kongens oprindelige position til begyndelsespositionen for hver af tårnene i hans farve ikke den samme: for eksempel er der to frie firkanter mellem ham og den højre tårn og tre firkanter mellem ham og venstre tårn. Derfor bestemmer borgernes regler kongens bevægelser, og tårnens bevægelser er bundet til dem.

Så i både højre og venstre castling skal kongen bevæge sig henholdsvis til højre eller venstre side af to celler. Derefter foretages et træk med tårnet, som skal tage stilling til højre for kongen. Sådan castling kaldes normalt henholdsvis lang og kort afhængigt af hver af dem.

Derefter betragtes castingen som komplet. På samme tid, under et skakspil, kan hver spiller kun foretage et sådant træk, så du bør nøje overveje, om brugen i den nuværende situation virkelig er hensigtsmæssig, eller denne mulighed bør forbeholdes en mere passende sag.

Anbefalede: