Sådan Beregnes Superkompensationsperioden

Indholdsfortegnelse:

Sådan Beregnes Superkompensationsperioden
Sådan Beregnes Superkompensationsperioden

Video: Sådan Beregnes Superkompensationsperioden

Video: Sådan Beregnes Superkompensationsperioden
Video: Huobi Global как получить криптовалюту бесплатно 2024, April
Anonim

Superkompensation er hovedmålet med næsten enhver gymnastiktur. Dette er den periode, hvor atletens muskler ikke kun kommer sig efter træning, men bliver stærkere, mere varige og mere voluminøse end de var før.

Sådan beregnes superkompensationsperioden
Sådan beregnes superkompensationsperioden

Superkompensation: hvad er det?

Efter afslutningen af sportstræning begynder trætte muskler gradvist at komme sig. Denne lange proces kan opdeles i flere faser. I løbet af det første trin vender musklerne tilbage til niveauet før træning. I det næste trin opstår muskelvækst, deres præstationer stiger. Den periode, hvor musklerne ikke kun hvilede efter træning, men også blev stærkere - og der er superkompensation. Efter at have nået sit højdepunkt begynder atletisk præstation at falde og gradvist vende tilbage til niveauet før træning.

Toppen af superkompensation er det perfekte øjeblik til dit næste motionscenter. Hvis du lægger en belastning på musklerne, der ikke har haft tid til at komme sig så meget som muligt, vil træningens virkning være ubetydelig, hvis ikke helt negativ: trætte muskler trues med overtræning. Træningens effektivitet vil også falde, hvis det rigtige øjeblik går glip af: på toppen af superkompensation kan muskelydelsen stige med 10-20%, hvilket gør det muligt for atleten at øge belastningen.

Dette er et vigtigt punkt, da kun en konstant stigning i belastningen kan give en stabil stigning i sportspræstation. Uden at øge belastningen kan atleten kun opretholde det allerede nåede niveau.

Hvordan bestemmer du det ideelle tidspunkt at træne?

Desværre er det umuligt at nøjagtigt bestemme perioden for superkompensation. Denne proces finder sted individuelt og afhænger af mange faktorer: atletens stofskifte, det indledende fitnessniveau, belastningens intensitet, ernæring og kroppens generelle tilstand. Derudover gendannes forskellige funktioner og muskelgrupper på forskellige måder, og superkompensationsperioden er forskellig for dem.

Det er også nødvendigt at tage højde for følgende nuance: hvis træningen ikke var intens, og musklerne ikke modtog tilstrækkelig belastning, vil der ikke være nogen superkompensation, effektiviteten vil ikke øges. I tilfælde af overdreven belastning opstår overtræning og som et resultat et stop i udviklingen af sportsindikatorer eller endda regression.

Cyklisk træning - løsning af problemet med superkompensation

Løsningen på problemet med superkompensation er et kompetent træningsprogram, der er udarbejdet under hensyntagen til de sportslige karakteristika. Et af de vigtigste principper for et sådant program er den cykliske veksling af belastningens intensitet, som forskellige muskelgrupper modtager.

Essensen af cykling under træning er at opdele sportsprogrammet i separate perioder, som gentages med varierende intensitetsgrad: let, medium, høj. Den ideelle mulighed er træning i split, når programmet er opdelt i flere træningsdage, hvor atleten træner en separat muskelgruppe.

Det er også værd at overveje, at for forskellige parametre (såsom styrke, udholdenhed, muskelvolumen osv.) Er superkompensationsperioden forskellig og kræver belastninger med forskellig intensitet. Derfor er det split-træning med cyklisk ændring i belastningen, der sikrer ensartet udvikling af alle de trænede parametre.

Anbefalede: