Alt Om FIFA: Hvad Er Verdens Fodboldforbund

Indholdsfortegnelse:

Alt Om FIFA: Hvad Er Verdens Fodboldforbund
Alt Om FIFA: Hvad Er Verdens Fodboldforbund

Video: Alt Om FIFA: Hvad Er Verdens Fodboldforbund

Video: Alt Om FIFA: Hvad Er Verdens Fodboldforbund
Video: Jeg tog på en Date i FIFA... 2024, April
Anonim

Hovedorganet, der styrer verdensfodbold - FIFA, blev grundlagt for mere end hundrede år siden i 1904. I dag afholdes alle verdenskonkurrencer i fodbold, futsal, strandfodbold for både mænd og kvinder samt deres ungdoms- og ungdomsmodparter under FIFA-flag.

Alt om FIFA: hvad er Verdens fodboldforbund
Alt om FIFA: hvad er Verdens fodboldforbund

En smule historie

Det Internationale Fodboldforbund blev oprettet på baggrund af den hurtigt voksende popularitet af selve spillet og dets internationale turneringer. Siden organisationen blev grundlagt i Paris har dens navn franske rødder - Fédération Internationale de Football Association, deraf forkortelsen FIFA.

De officielle sprog i FIFA er engelsk, spansk, fransk og tysk. Protokollen holdes på engelsk, det samme gælder for officiel korrespondance og udarbejdelse af forskellige meddelelser.

Først omfattede organisationen kun europæiske lande, derefter sluttede Sydafrika sig i 1909, Argentina i 1912 og De Forenede Stater i 1913.

Den første store turnering blev arrangeret af FIFA ved OL i London i 1908, og det første verdensmesterskab blev afholdt i 1930. Men i intervallet mellem de to verdenskrige forlod FIFA de britiske fodboldforeninger for ikke at deltage i den samme konkurrence med fjenderne. Derfor svarede resultaterne af de første tre FIFA verdensmesterskaber ikke helt til den virkelige magtbalance i denne sport.

FIFA udviklede sig hurtigt efter Anden Verdenskrig. De britiske fodboldforeninger, grundlæggerne af dette spil, vendte tilbage til forbundet, Sovjetunionen og sammenslutningerne af lande på alle kontinenter sluttede sig til føderationen.

I dag er det det mest magtfulde sportsforbund med flere medlemmer end De Forenede Nationer.

FIFA-medlemskab

Enhver forening, der organiserer fodboldliv i sit land, kan blive medlem af FIFA, forudsat at dette land er uafhængigt og anerkendt af verdenssamfundet. På samme tid anerkender FIFA kun en sammenslutning i hvert land. Undtagelsen er Kongeriget Storbritannien, der på tidspunktet for tilbagevenden til FIFA forhandlede for sig selv om en særlig status. Han er nu repræsenteret af fire fodboldforeninger: England, Nordirland, Wales og Skotland, hvis henholdsvis landshold kan deltage i konkurrencen.

FIFA anerkender og samarbejder med de forenede lande, der er forenet på kontinentalt grundlag. Blandt dem:

  • Sydamerikansk fodboldforbund - CONMEBOL;
  • Asian Football Confederation - AFC (AFC);
  • Union of European Football Associations - UEFA (UEFA);
  • African Football Confederation - CAF (CAF);
  • Forbund for associeret fodbold i Nord- og Mellemamerika og Caribien - CONCACAF (CONCACAF);
  • Oceania Football Confederation - OFC (OFC).

Naturligvis bør alle de nævnte forbund styres i deres arbejde af de mål, der er erklæret af FIFA.

FIFA mål

Det Internationale Fodboldforbund har følgende mål:

  • organisation i regi af internationale konkurrencer
  • forbedring af fodboldkampen og promovering af den i hele verden gennem prismen af dens forenende, uddannelsesmæssige, kulturelle og humane værdier
  • udarbejdelse af regler og bestemmelser samt overvågning af deres gennemførelse
  • kontrol over alle typer fodboldkonkurrencer afholdt af de forbund, der er medlemmer af FIFA for overholdelse af organisationens charter og de godkendte spilleregler;
  • forebyggelse af hændelser, der bringer renheden af kampe eller konkurrencer i fare.

Organisationsledelse

Kongressen er den højeste lovgivende og øverste instans i FIFA. Dets beføjelser omfatter vedtagelse af ændringer til de grundlæggende dokumenter, godkendelse af finansrapporten og budgettet, optagelse af nye medlemmer, midlertidig eller permanent udelukkelse fra organisationen, valget af præsident for FIFA.

Kongressen mødes årligt, medmindre der opstår en nødsituation. En af dem forårsagede en ekstraordinær indkaldelse af kongressen den 26. februar 2016, da Joseph Blatter blev tvunget til at forlade posten som præsident for organisationen på grund af en korruptionsskandale.

Præsidenten vælges for en periode på 4 år og leder FIFA's eksekutivkomité, der ud over ham inkluderer 8 næstformænd og yderligere 15 medlemmer valgt af forbund og foreninger. Kun 24 personer. Det er det udøvende organ, der træffer beslutninger om alle spørgsmål, der ligger uden for kongressens kompetence eller andre strukturer i organisationen. Især eksekutivkomitéen:

  • udpeger formændene, deres stedfortrædere og medlemmer af de stående udvalg;
  • udpeger formændene, deres stedfortrædere og medlemmer af retsvæsenet, som i FIFA er disciplinær- og appelkomitéer;
  • kan beslutte at oprette ad hoc-komiteer når som helst, hvis behovet opstår
  • på forslag af præsidenten udnævner eller afskediger generalsekretæren, som leder alt administrativt arbejde;
  • bestemmer sted, vilkår og betingelser for de sidste konkurrencer i FIFA-turneringer.

I organisationens struktur er der to dusin faste udvalg inden for forskellige aktivitetsområder. Disse er økonomi, intern revision, tilrettelæggelse af konkurrencer, sportsmedicin, strategisk forskning, medieforhold, marketing og andre.

Inden for rammerne af eksekutivkomitéen, der mødes mindst to gange om året, arbejder den ekstraordinære komité. Dens opgave er at overveje spørgsmål, hvis løsning ikke kan vente til næste møde i eksekutivkomitéen.

I tilfælde af konflikt skaber FIFA mulighed for at henvende sig til CAS (Court of Arbitration for Sport) - en uafhængig voldgiftsret med hovedsæde i Lausanne (Schweiz) - for at løse eventuelle tvister mellem FIFA, forbund, foreninger, ligaer, klubber, spillere, fodboldagenter osv.

Økonomiske forhold

Foreninger tilknyttet FIFA betaler et årligt medlemsgebyr, der ikke overstiger tusind amerikanske dollars. Derudover modtager føderationen fradrag fra alle nationale holdkampe, som er repræsenteret af foreningerne - medlemmer af FIFA. Men organisationen modtager sin hovedindkomst fra verdensmesterskabet. F.eks. Ved verdensmesterskabet i 2014, som blev afholdt i Brasilien, var FIFAs samlede omsætning 4 mia. USD. Af disse: 1,7 milliarder - fra salg af tv-rettigheder, 1,4 milliarder - fra sponsoreringskontrakter.

I betragtning af at FIFA brugte ca. halvdelen af disse penge på tilrettelæggelsen af selve turneringen, var nettoindkomsten omkring $ 2 mia. Af disse blev $ 420 millioner modtaget af 32 hold - deltagere i verdensmesterskabsfinalen. Generelt holder det internationale fodboldforbund 10% af overskuddet for sig selv, resten går til dets medlemsforbund.

Anbefalede: