Historien Om Målmandens Hockeymaske

Indholdsfortegnelse:

Historien Om Målmandens Hockeymaske
Historien Om Målmandens Hockeymaske

Video: Historien Om Målmandens Hockeymaske

Video: Historien Om Målmandens Hockeymaske
Video: HISTORIEN OM RØDE KORS 2024, Kan
Anonim

Tilbage i halvtredserne af det sidste århundrede gik næsten alle hockey-målmænd ud på isen uden at skjule deres ansigter. De havde ikke masker. Det er svært at tro, men det er en kendsgerning. Historien om maskenes udseende i hockeyammunition og dens videre udvikling er virkelig meget interessant.

Historien om målmandshockeymasken
Historien om målmandshockeymasken

Første eksperimenter med masker

Den første dokumenterede sag om en maskeret målmand på isen dateres tilbage til 1927. Det var en kamp mellem kvinders universitetshold og målmanden, der turde skjule sit ansigt, var naturligvis også en kvinde - Elizabeth Graham. Det er interessant, at hun ikke tog en maske på (forresten, det var en hegnmaske) ikke af egen fri vilje. Hendes far fik hende til at gøre det. Han brugte for nylig en masse penge på datterens tænder og ville ikke blive slået ud med en pucke eller en klub under en kamp. Ak, Graham lavede ikke en karriere inden for hockey. Efter eksamen fra universitetet stoppede hun med at udøve denne sport.

I NHL-sæsonen 1929/1930 spillede Montreal Maroons-målmand Clint Benedict flere kampe i en lædermaske med en massiv næse, men til sidst afviste han den.

Det vides også, at ved vinter-OL 1936 gik målmanden for det japanske hold Teiji Honma på isen iført en baseballmaske. Men så han ikke ønskede at beskytte sit ansigt, men hans briller (han var kortsynt og han måtte bære dem). Under alle omstændigheder hjalp denne innovation ikke hans hold - de tabte alle deres kampe.

Billede
Billede

Det er let at forklare, hvorfor alle disse masker aldrig blev fanget. For det første var de ikke hockey. Og for det andet reducerede de visionen og forværrede målmandens perifere vision.

Et andet forsøg på at beskytte målmandenes ansigter blev foretaget i 1954. Derefter forsynede en canadisk håndværker seks NHL-klubber med visirmasker lavet af holdbart gennemsigtigt materiale til test. De tåede dog hurtigt op, og målmændene, efter at have prøvet dem i træning, besluttede, at det var bedre at undvære dem.

Historien om Jacques Plant og den første maske i Sovjetunionen

Masker kom først gradvist ind i hockey-livet først efter 1959. Og Montreal Canadiens målmand Jacques Plant, en af de bedste målmænd i National Hockey League nogensinde, bidrog til dette.

Billede
Billede

Den 1. november 1959, under det næste spil i NHL-mesterskabet, ramte pucken Jacques Plant i ansigtet og skadede næsen alvorligt og forårsagede alvorlig smerte. Spillet blev stoppet, og Plant gik til omklædningsrummet for at lægerne kunne bringe ham i orden. I omklædningsrummet fortalte han holdtræner Blake, at han ikke ville vende tilbage til isen uden den maske, han allerede havde brugt i træningen (denne glasfiber- og gummimaske blev engang lavet og præsenteret af en af hans fans til Plant). Blake var imod det, men Plant insisterede på det. Montreal havde ikke en ekstra målmand, og træneren måtte acceptere Plants vilkår. Først blev Jacques grinet af, kaldet en fej, men til sidst begyndte de at følge hans eksempel.

Det sidste NHL-spil, hvor målmanden spillede uden maske, var den 7. april 1974. Vi taler i denne sag om målmanden for Pittsburgh Penguins Andy Brown. Han forblev tro mod sine principper til slutningen.

Hvad angår Sovjetunionen, begyndte målmanden for opstandelseskemikeren Anatoly Ragulin at bære en maske foran alle andre (i 1962). Omstændigheder tvang ham til at gøre dette: før Ragulin var der fare for fuldstændigt synstab på grund af det næste slag af pucken. En maske for ham blev forresten lavet af en gammel stålbust af en bestemt velkendt raketmotorspecialist.

Yderligere udvikling af målmasker og hjelme

Den legendariske målmand Vadislav Tretiak bidrog også til forbedring af målmasken. I 1972, under den legendariske USSR-Canada super-serie, trådte Tretyak ind på isarenaen iført en hockeyhjelm med en buet beskyttende grill placeret foran. Et par år senere forfinet Dave Dryden den sovjetiske målmand - han fjernede de elementer, der dækkede hans ansigt fra hans egen plastmaske og erstattede dem med et metalnet. Så målmandens hjelm har faktisk fået et moderne look. Det er i disse hjelme, som alle professionelle målmænd spiller i dag.

Billede
Billede

Det skal tilføjes, at maskerne i lang tid var monokromatiske - brune eller hvide. I midten af tresserne introducerede Boston Bruins-målmand Jerry Chivers en ny mode. I løbet af sæsonen brugte Chivers en tusch til at markere puck- og stickmærkerne på masken, og snart var der ikke noget tomt sted tilbage på den. Men på samme tid blev hun meget usædvanlig og interessant.

Siden da er malermasker blevet almindeligt. I dag kan du se målmaskere med lyse og usædvanlige farvekombinationer, der viser formidable dyr, kranier, stjerner, tegneseriefigurer, filmkarakterer osv.

Anbefalede: