Historien Om Basketballens Udvikling I Verden

Indholdsfortegnelse:

Historien Om Basketballens Udvikling I Verden
Historien Om Basketballens Udvikling I Verden

Video: Historien Om Basketballens Udvikling I Verden

Video: ВИЛЬНЮС, в который хочется приезжать. Литва, Прибалтика. 4K 2022, November
Anonim

Basketballkampen med en bold, der skal bringes til en andens bagplade og sendes til ringen, blev født for over 120 år siden i Nordamerika. I løbet af denne tid gik hun fra en beskeden sjov af studerende til et storslået sportsudstilling. Nu deltager ikke kun amatører, men også professionelle spillere med millioner af dollars kontrakter i turneringer. Og millioner af fans ser dem.

En basketballramme med et net tiltrækker bolde som en magnet …
En basketballramme med et net tiltrækker bolde som en magnet …

Ferskenkurv

21. december 1891. Springfield, USA. James Naismith, en 30-årig gymnasielærer i fysisk uddannelse, fandt ud af en måde at diversificere elevernes monotone aktiviteter på. Den ressourcestærke unge mand bragte to ferskenkurve til gymnastiksalen og hængte dem på altanrækværket. Derefter delte han eleverne i to grupper og gav dem en fodbold, der tilbød at spille og smed den i kurve. Denne næsten komiske kamp blev basketballens fødselsdag (fra den engelske bold - en bold, kurv - en kurv). Og Naismith selv gik ind i sportens historie og krønike som en "grundlæggende far" og udvikler af de første regler for mænds basketball.

1892. Den amerikanske kvinde Senda Berenson er forfatter til reglerne for kvindebasket.

1893. Et net dukkede op på basketballbagpladens jernring. Et andet navn er igen en kurv.

1898. USA. Den første professionelle organisation, National Basketball League, blev født. Kampene varede i fem år.

1904. St. Louis. De Olympiske Lege var vært for en demonstrationsturnering med deltagelse af flere amerikanske hold.

Lyset fra "Fyret"

1906. Skt. Petersborg. Det første basketballhold i Rusland, ved navn "Mayak", blev oprettet.

1924. Sovjetunionens mesterskab nr. 1 blandt mænd blev afholdt. Vinderen var Moskva-holdet, der outplayede Ural-holdet. En lignende kvindeturnering, 13 år senere, blev vundet af Dynamo Moskva.

18. juni 1932. Genève. FIBA, International Federation of Amateur Basketball, blev grundlagt. Dets første medlemmer var otte lande - Argentina, Grækenland, Italien, Letland, Portugal, Rumænien, Tjekkoslovakiet og Schweiz. De internationale spilleregler blev også godkendt på kongressen. Samme år blev turneringen for kvindernes landshold afholdt for første gang.

1936. Berlin. Basketball er inkluderet i konkurrenceprogrammet til sommer-OL, der afholdes i hovedstaden i Nazityskland. I finalen slog det amerikanske hold Canada: 19: 8. Æresgæsten ved turneringen var James Naismith.

1947. Sovjetunionen blev medlem af FIBA. USSR mænds landshold vandt sin debut turnering i Prag - det europæiske mesterskab. I finalen besejrede hun landsholdet i Tjekkoslovakiet med en score på 56:37.

Liga af millionærer

3. august 1949. USA. Landet har skabt det eksisterende til i dag og i status som den stærkeste og rigeste liga i verden, NBA, National Basketball Association.

1950. Argentina. Det første verdensmesterskab blandt mænd fandt sted. Guldet gik til ejerne af stedet. I den sidste kamp slog argentinerne sensationelt de olympiske mestere fra 1948 - 64:50.

Tidligt i 1950'erne. USA. De første kampe blev optaget i gadebasketball - 3x3 streetball og en ring. Nu er det praktisk talt en uafhængig og meget populær, herunder i Rusland, sport.

1953. Chile. Det første verdensmesterskab blev også afholdt af kvinder. Guldmedaljer til det amerikanske hold.

1958 Debuterede i mændenes europacup. Vinderen var USSR-mesteren Riga SKA, der udspilte den bulgarske Akademik - 86:81 og 84:71.

Ære til basketball

1959. Springfield. I sportens hjemland blev Basketball Hall of Fame oprettet, opkaldt efter James Naismith. Den 17. februar 1968 blev det åbnet for offentligheden. "Udstillinger" er berømte spillere, trænere, dommere og andre mennesker, der har ydet et vigtigt bidrag til udviklingen og populariseringen af ​​spillet. Så den 11. maj 1992 blev den tidligere forsvarer af Sverdlovsk Uralmash og Moskva CSKA, olympisk mester 1972 Sergey Belov inkluderet i Hall of Fame.Senere blev den berømte sovjetiske træner Alexander Gomelsky og de olympiske mestre i 1988 Arvydas Sabonis og Sharunas Marchiulionis, der spillede under hans ledelse i USSR-landsholdet, inkluderet i den. Medtaget på listerne over medlemmer af hallen og to gange olympisk mester (1976, 1980) som en del af det sovjetiske landshold Ulyana Semenova.

1960. Riga. Under ledelse af Alexander Gomelsky sætter den lokale SKA en stadig ubesejret rekord: at vinde Champions Cup / Euroleague for tredje gang i træk.

En forening

1976. Montreal. Den første olympiske turnering blandt kvindernes landshold fandt sted. Sovjetunionens landshold, ledet af centret Ulyana Semenova på 210 centimeter, fra det daværende bedste klubhold i Europa, Riga TTT, blev mester for legene. I det afgørende spil besejrede det sovjetiske hold de amerikanske kvinder med en score på 112: 77.

1989. München. På FIBA-kongressen blev der truffet en beslutning om deltagelse af professionelle i alle dens konkurrencer, herunder de Olympiske lege. Ordet "amatør" er forsvundet fra føderationens navn.

1992. Bari (Italien). Det sidste nummer 1 i kvindernes Euroleague, turneringen for de stærkeste klubhold på kontinentet, er passeret. Den spanske "Ros Casares" slog de sidste USSR-mestere fra Kiev "Dynamo" - 66:56. Den russiske klub var i stand til at vinde Euroleague 11 år senere. Dette blev gjort af UMMC fra Jekaterinburg, der slog franske Valenciennes i finalen - 82:80.

2002. Bologna. Den første finalekamp nogensinde i de forenede mænds Euroleague fandt sted. Den græske "Panathinaikos" med en score på 89:83 besejrede den italienske "Virtus".

30. april 2006. Prag. For første gang har et hold fra Rusland vundet en Euroleague-turnering til mænd. CSKA Moskva besejrede Maccabi Tel Aviv - 73:69.

Populær af emne.