Hvad Er Derby

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Derby
Hvad Er Derby

Video: Hvad Er Derby

Video: Hvad Er Derby
Video: CRAZY, DERBY for at FÅ! Cool KAMP MASKINER Bil Knusere Derby Arena 2 spil tegnefilm fra SPTV 2024, Kan
Anonim

Ordet "derby" høres ofte i sportsnyhedsudsendelser. Imidlertid er betydningen af dette navneord ikke let at forstå med det samme, fordi det ikke kun bruges, når man taler om holdsport som fodbold, basketball, hockey, men også når det kommer til hestevæddeløb.

Hvad er derby
Hvad er derby

Derby oprindelse

Der er en version, hvor ordet "derby" kommer fra navnet på en by i England, hvor beboerne siden det 18. århundrede under de landsdækkende forårsfester, der var tidsbestemt til at falde sammen med slutningen af vinteren (en analog af vores Maslenitsa), var delt i to hold, omtrent ens i antal spillere. Målet for nogle var at bringe bolden til det lokale kloster på alle mulige måder, mens den anden halvdel forsøgte at forhindre dette og score i fjendens betingede mål, de var galgen i den sydlige udkant af byen.

Kampen om sejr var ikke en vittighed, ofte blev de, der deltog i spillet, såret og lemlæstet. Imidlertid hævder nogle forskere i det engelske sprog, at udtrykket oprindeligt kun henviste til hestekonkurrencer på racerbaner, som først blev organiseret af Earl of Derby i slutningen af det 18. århundrede. Det betød en præmie i løbe- og racertests af heste på hippodromen. Senere blev konceptet overført til teamsport.

Hvad er derby

I dag bruges ordet "derby" til at understrege vigtigheden af det kommende spil mellem bitre rivaler. Disse hold (fodbold, volleyball, hockey eller basketball) hører som regel til samme region eller by og har en rig historie af opposition. For eksempel betegnes kampen "Spartak" - "CSKA" ofte som derby, og "Spartak" - "Lokomotiv" defineres mere sandsynligt kun som et match i runden, for på trods af at de tilhører den samme by, hold har forskellige mål i mesterskabet.

Nogle gange bruges ordet "derby" i en bredere forstand. Så for eksempel kan Ural-derbyet kaldes spillet mellem hockeyen "Traktor" fra Chelyabinsk og "Avtomobilist" fra Jekaterinburg. Ofte bidrager holdets fans til lidenskabsvarmen inden derbyet - i deres betingede æreskode anses det for uacceptabelt ikke at gå på tribunen den dag.

Lignende vilkår

På det kontinentaleuropæiske område bruges udtrykket "derby" praktisk talt ikke. I stedet er der et andet koncept, der har en lignende udtale og stavning på alle sprog. Så i Spanien lyder det "El Clasico" og undertiden "Superclasico" (El Superclasico), men det refererer udelukkende til kampene mellem de to giganter i fodbold, Barcelona og Real Madrid.

I Holland kaldes konfrontationen mellem de vigtigste hold i Feyenoord og Ajax De Klassieker. I Portugal bruges udtrykket Classico til at definere kampe mellem bitre rivaler forenet af geografi. I mellemtiden bruges substantivet "derby" i alle lande, når vi taler om hestesport og konkurrencer på hippodromen.

Anbefalede: