Skiskydningsgevær: Typer Og Funktioner

Indholdsfortegnelse:

Skiskydningsgevær: Typer Og Funktioner
Skiskydningsgevær: Typer Og Funktioner

Video: Skiskydningsgevær: Typer Og Funktioner

Video: Skiskydningsgevær: Typer Og Funktioner
Video: Ulovlige våben i Danmark 2024, Kan
Anonim

Blandt vintersport er skiskydning måske den anden kun til hockey i popularitet. Denne type sport inkluderer langrend og skydning. Konkurrencens resultat bestemmes stort set af udstyrets kvalitet. En skiskytteriffel er en kompleks teknisk enhed, så erfarne atleter lægger særlig vægt på valget af en bestemt type våben.

Skiskydningsgevær: typer og funktioner
Skiskydningsgevær: typer og funktioner

Krav til skiskytteriffel

Reglerne for sport stiller en række alvorlige krav til skiskydningsgeværet. Våbenvægten bør ikke være mindre end 3,5 kg. Standard kaliber er 5,6 mm. Overgangen til våben med lille kaliber fandt sted i 1977; før det brugte skiskyttere rifler med en kaliber på 7, 62 mm. Ændringerne skyldtes behovet for at sikre sikkerheden ved håndtering af våben.

Indførelsen af en riffel med en reduceret kaliber førte til en ændring i skydeafstanden. Atleterne måtte tilpasse sig nye forhold. Den reducerede kaliber reducerede rekylen, når man skyder et skud. Imidlertid er vindens indflydelse på nøjagtigheden af hits steget. Sikkerhedskravene blev strammet: riflen skulle fastgøres sikkert bag atletens ryg; under optagelsen fik skiskytteren ikke lov til at forlade den specielle gummimåtte. For overtrædelse af strenge regler fulgte straf - op til diskvalifikation.

Efter accepterede standarder skal en skiskydningsgevær udstyres med et 5-runde magasin. Der er også et sted til fastgørelse af tre ekstra ammunition - de må bruges, hvis hovedpatronen viser sig at være defekt, såvel som i tilfælde af uheld under relæløb.

Atleter, der konkurrerer på højeste niveau, bruger våben, der er specielt udstyret til dem. Hver detalje af riflen er fremstillet under hensyntagen til atletens anatomiske træk. Der lægges særlig vægt på bekvemmeligheden ved at anvende riflen på kinden. Samtidig skal designere tage højde for de generelle krav til våben fra siden af reglerne, for før hvert løb kontrollerer specielle dommere omhyggeligt alt udstyr til skiskyttere.

Selv den mest pålidelige og gennemprøvede riffel kan mislykkes. Når det falder ned, kan bæltet gå i stykker, våbenet kan mislykkes, når du bruger en patron af lav kvalitet. Under løbet lægger atleten afgørende betydning for våbnets sikkerhed: Skiskyttere bliver endda lært at falde "korrekt" for at beskytte riflen mod maksimal skade.

Skiskydningsgevær: lidt historie

Moderne skiskydning sporer sin historie tilbage til de militære patruljeløb, der blev populære efter afslutningen af 2. verdenskrig. I disse konkurrencer i Sovjetunionen blev den velprøvede Mosin-hærgevær brugt. Derefter designede specialister fra Izhevsk Machine-Building Plant en eksperimentel prøve af en skiskydningsgevær, der fik navnet "Skiskydning-59". Et mere nøjagtigt dioptersyn blev brugt i det. Våbnet var udstyret med bælter og et beskyttende dæksel. På det tidspunkt begrænsede reglerne ikke geværets vægt.

I den videre udvikling af skiskydningsgeværen deltog våbensmeddesigneren Sherstyakov. Resultatet af hans udvikling var to typer våben: "Biathlon Bi-7, 62" og "Biathlon Bi-6, 5". Navnet bruger værdien af våbenets kaliber. Disse rifler bragte alvorlige olympiske succeser til russiske skiskyttere.

I begyndelsen af 70'erne i sidste århundrede modtog atleter forbedrede våben. Det var Biathlon Bi-4 riflen, designet til at bruge rimfire patroner. Våbenets vægt er reduceret betydeligt. Kort tid senere blev Biathlon Bi-5-riflen, tilpasset patronen på 5, 6 mm, lanceret i serien.

Producenter af skiskytteriffel

De mest berømte udenlandske producenter af skiskydningsrifler:

  • Anschutz (Tyskland);
  • Walter (Tyskland);
  • Sako (Finland);
  • "Staer Mannlicher" (Østrig).

Det mest populære i verdens skiskydning er Anschutz-våbenet. Ved udvikling af rifler forsøgte designerne af dette firma fuldt ud at opfylde kravene fra det tyske landsholds atleter. Hovedkriterierne er rekylstyrke og brugervenlighed. Det var firmaet "Anschutz" i slutningen af 70'erne, der initierede overførslen af skiskydevåben til lille kaliber. Denne overgang gjorde skiskydning til en populær sport tilgængelig for en bred vifte af amatører.

Tyske våbensmede satte de grundlæggende standarder for skiskydningsrifflen:

  • vægten er ikke mindre end 3,5 kg
  • kaliber 5, 6 mm;
  • rimfire patroner.

Svaret fra indenlandske våbensmede fulgte meget hurtigt. Det var Izhevsk Biathlon Bi-6-riflen, der fuldt ud opfyldte de nye krav. Dette våben var en variant af en dyb modernisering af færdige modeller af Ural-typen.

Skiskytteriffelapparat og dets funktioner

Alle producenters våben er omtrent de samme. Forskellene vedrører kun designet af de enkelte enheder og positioner.

Skiskydningsrifflen inkluderer:

  • bagagerum;
  • seng;
  • Port;
  • udløsermekanisme;
  • observation enhed;
  • magasin til patroner.

Buttens komplekse design gør det muligt, hvis det er nødvendigt, at ændre dens lineære dimensioner; et pakningssystem er tilvejebragt til dette. Alle skiskytterifler er udstyret med skulderstropper, hvis udformning giver dig mulighed for sikkert at holde våbenet bag ryggen, mens du bevæger dig langs sporet, men forstyrrer ikke skydningen.

Riflens synsanordning er diopter. Brug af optiske seværdigheder er ikke tilladt.

Næsten alle elementer i riflen kan skræddersys og justeres, så de passer til den pågældende atlet. Du kan også ændre riflens massepunkt; til dette formål anvendes specielle balancevægte.

Rifle genindlæsning kan gøres meget hurtigt. Til dette er der designet en krumtapmekanisme, der pålideligt låser tøndehullet ved hjælp af lodrette rotationsakser.

Praktiske dæksler er opfundet for at beskytte tøndehullet, synet og forfra fra forurening.

Våbendesignere lægger særlig vægt på designet af aftrækkeren. Det er designet, så du kan justere trykket på aftrækkeren på den mest optimale måde. Det er ikke nødvendigt at adskille våbenet til denne indstilling.

Hvert våbenfirma udvikler sine egne portdesign. Anschutz-bolten har vist sig godt. Den er kompakt i størrelse og har ingen knaster. Genindlæsning af riflen er meget enkel - dette gøres med bevægelse af to fingre: med indekset trækker atleten i håndtaget og låser bolten; for at vende tilbage skal du trykke på bagsiden af mekanismen med tommelfingeren. Ekstraktoren og ejektoren, som kan fungere pålideligt ved de laveste lufttemperaturer, letter genopladningen.

Et aftageligt magasin med en kapacitet på 5 runder bruges til at føre patronen ind i tønden. Derudover er riflen udstyret med en enhed, der indeholder yderligere tre patroner. En speciel kassette er også fastgjort til riflen, hvor fire magasiner er placeret - i henhold til antallet af skydeetaper i de fleste typer løb.

Hovedkriteriet for skydning i denne sport er hastigheden på genindlæsning af riflen uden at ændre atletens position.

Et vigtigt trin i forberedelsen af skiskydevåben er deres justering. Riflen er omhyggeligt afbalanceret ved at tilføje eller fjerne vægte. Juster derefter arbejdsslaget for nedstigningen og dens indsats. Butt til kind justeres individuelt for hver skiskytter: nøjagtigheden af at ramme målet direkte afhænger af dette.

Anbefalede: