Hvad Er Mælkesyre

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Mælkesyre
Hvad Er Mælkesyre

Video: Hvad Er Mælkesyre

Video: Hvad Er Mælkesyre
Video: Lactic Acidosis | Lactic Acid | Lab 🧪 ...Why your muscles 💪 get sore! 😱 2024, Kan
Anonim

Fra kemisk synspunkt er mælkesyre et nedbrydningsprodukt eller glykolyse af to stoffer - glykogen og glukose. Det er under glykolyse, at energien frigives, hvilket er så nødvendigt for atleter under træning.

Hvad er mælkesyre
Hvad er mælkesyre

Hvor kom udtalelsen om overskuddet af mælkesyre i kroppen fra?

Der er en bred tro på, at mælkesyre forårsager mange problemer for atleter og er en reel fjende, en alvorlig hindring for en vellykket sportskarriere. Det menes, at hvis niveauet af mælkesyre i en atletes krop er højere end normalt, oplever han svær smerte og kramper i musklerne, og iltsult kan også forekomme.

For at forstå mere detaljeret sandheden eller falskheden af en sådan stereotype skal man først henvende sig til biokemi. Formelt er mælkesyre et glukosemolekyle, der er opdelt i to, som i spaltningsprocessen - glykolyse - frigiver specielle stoffer - pyruvat. Menneskelige muskler bruger disse stoffer som energibrændstof, og uden dem kan musklerne simpelthen ikke trække sig sammen og slappe af, hvilket betyder fuldstændig passivitet.

Især frigøres meget pyruvat under træning på grund af den øgede glykolysintensitet, og overskuddet af dette stof omdannes til sidst tilbage til mælkesyre. Derfor fører intens træning ofte til overskydende mælkesyre i atletens muskler. Meningen om, at mælkesyre forårsager den karakteristiske smerte, der normalt overgår atleter og bodybuildere et par dage efter træning, er ikke bekræftet og videnskabeligt bevist. Femten år er gået, siden eksperter opdagede den sande årsag til muskelsmerter efter træning - disse er banale mikrotraumer af muskelfibre forbundet med en usædvanlig høj belastning.

Hvorfor har kroppen brug for mælkesyre?

Mælkesyre er den vigtigste energikilde for hele kroppen. Hvis sportstræningen har en meget høj intensitet, transporteres mælkesyren, der produceres i de såkaldte hurtige fibre, til de langsomme fibre, hvor den derefter omdannes til energi.

Det er i atletens muskler, at tre fjerdedele af den samlede mængde produceret mælkesyre behandles. Cirka en fjerdedel af mælkesyre fra muskelfibre transporteres af kredsløbssystemet til leveren og nyrerne, hvor den behandles med succes. Således har den udbredte tro på det såkaldte "overskud" af mælkesyre i kroppen ingen videnskabelig bekræftelse i dag.

Anbefalede: