Hvad Er Fair Play

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Fair Play
Hvad Er Fair Play

Video: Hvad Er Fair Play

Video: Hvad Er Fair Play
Video: Most Beautiful Moments of Respect and Fair Play in Sports 2024, Kan
Anonim

Ærlighed, respekt for modstandere og dommere - dette er de grundlæggende regler, der fremmes inden for sport. Disse ideer er officielt nedfældet i en bevægelse kendt overalt i verden som fair play.

Hvad er fair play
Hvad er fair play

Nøgleprincipper

Fair play (oversat fra engelsk) er et sæt moralske og etiske regler, der gælder for sport. Denne kode er beregnet til at gøre sport fair og fair.

Det grundlæggende princip for fair play er respekt for modstanderen, for dommerne og for spillereglerne. Atleter beordres til at træffe alle afgørelser truffet af voldgiftsmændene og udfordre dem på en særlig måde og så korrekt som muligt.

Fair play forbyder brugen af doping og ethvert andet middel til kunstig stimulering. Reglerne for fair play bestemmer, at atleter skal have lige chance for at vinde i starten af konkurrencen. Samtidig rådes deltagerne til at begrænse følelser og acceptere resultaterne af konkurrencen tilstrækkeligt.

Fair play historie

Dette koncept begyndte at dukke op i æraen med dannelsen af moderne sport i det 19. århundrede. Derefter blev der afholdt sportskonkurrencer hovedsageligt mellem repræsentanter for samfundets mellemste og øvre lag. Der var visse principper for adfærd fra en herre, der var mere opmærksom på selve processen i spillet end på resultatet.

Fair play blev udviklet i den olympiske bevægelse, som fremmede humanistiske ideer, forsøgte at gøre sport uinteresseret og lede den til dannelsen af en harmonisk personlighed.

Organisering af bevægelse

Globalt koordineres fair play-bevægelsen af Det Internationale Råd for Sportsvidenskab og Fysisk Uddannelse (ICSSPE), der blev oprettet i 1958. Særlige divisioner, der fremmer ideen om fair play, findes også under de olympiske komitéer i forskellige lande og de internationale forbund af individuelle sportsgrene. Arbejdet med formidling af fair play-normer i børne- og ungdomsidræt er opmærksom.

Eksempler på fair play

I sportsverdenen har der været mange tilfælde, hvor konkurrenter fulgte principperne for fair play. Imidlertid er et klassisk eksempel på adel i sport handlingen fra USSR-fodboldlandsholdsspilleren Igor Netto.

I 1962 spillede det sovjetiske hold en verdensmesterskab i gruppespillet med Uruguays landshold. Sovjetunionens landshold scorede et mål for de latinamerikanere, men bolden endte i nettet og fløj gennem hullet dannet i det. Bolden burde ikke have været optalt, hvilket Net påpegede over for dommeren. Som et resultat blev målet med rette annulleret, og USSR-holdet vandt stadig den kamp.

Anbefalede: