Hvilke Skakbetegnelser Har Begyndere Brug For At Vide

Indholdsfortegnelse:

Hvilke Skakbetegnelser Har Begyndere Brug For At Vide
Hvilke Skakbetegnelser Har Begyndere Brug For At Vide

Video: Hvilke Skakbetegnelser Har Begyndere Brug For At Vide

Video: Hvilke Skakbetegnelser Har Begyndere Brug For At Vide
Video: Komikere gjetter hvilke partier politikerene tilhører - Ta valget 2021 2024, Marts
Anonim

Skakstykket kaldet "hest" eller korrekt "hest" nævnt af helten fra Georgy Vitsin i den sovjetiske komedie fra 70'erne "Gentlemen of Fortune" er ikke det eneste populære udtryk, der blev brugt i det gamle indiske spil. Det er med studiet af skakriddere og biskopper, at klasserne for fremtidige stormestre normalt begynder. Senere vises castlings, åbninger, zugzwangs og andre udtryk.

Undervisningskak begynder med den korrekte placering af brikker og brikker på tavlen
Undervisningskak begynder med den korrekte placering af brikker og brikker på tavlen

Gå hest

Undervisning af begyndere i enhver skakssektion eller skole starter altid med coachens historie, ikke kun om den fascinerende historie med denne form for intellektuel sport, men også om betydningen af brikkerne og andre udtryk. Han vil især fortælle om, hvordan man korrekt ikke kun bevæger sig og rammer, men også kaldes skakbønne og vigtigst af alt brikkerne. At der er en dronning og ikke en dronning; elefanter, ikke officerer; heste, ikke heste; tårn, ikke runder; og også kongen er den vigtigste og mest betydningsfulde på tavlen.

Derudover er figurerne opdelt i "lette" og "tunge". Førstnævnte inkluderer de samme riddere og biskopper, sidstnævnte - dronninger og tårn. Kongen i skak er altid ude af konkurrence, alle andre brikker og bønder skal forsvare ham for enhver pris. Faktisk er disse otte bønder og otte i summen af brikkerne (biskopper, riddere og tårn, hver spiller har et par) det såkaldte materiale til en fuldgyldig sportskamp i et en-til-en-format.

"Materiale" kan både skabe dit eget forsvar og angribe andre menneskers ejendele. Bøn og stykker bevæger sig, dvs. de bevæger sig fra en firkant til en anden - vandret og lodret. Nogle konger og meget mere mobile dronninger ved også, hvordan man bevæger sig diagonalt. Og biskopperne er kun diagonalt. Undtagelsen fra de generelle spilleregler er ridderne, som kun har lov til at bevæge sig på tavlen med bogstavet "G".

Discord board

Det firkantede skakfelt, som er identisk vandret og lodret, kaldes i daglig tale et "bræt" og består af 64 celler. Halvdelen af dem er optaget af hvide og sorte stykker og bønder, resten er firkanter til træk. Tavlen er også lavet i form af en firkant, 32 celler, hvori de er hvide, og det samme antal er sorte. Den betingede centrale vandrette linje, der opdeler positionerne for de hvide og sorte skakttropper, kaldes "afgrænsning".

Det er almindeligt at skrive bevægelser på en speciel form både i latinske bogstaver a, b, c, d, e, f, g, h (betegnelser på de vandrette felter, hvorfra de er lavet), og på russisk K, L, S, F, Kr - forkortet hest, tårn, biskop, dronning og konge. Derudover benyttes tal fra 1 til 8 ved optagelse, der angiver de lodrette firkanter, som bonden eller stykket er flyttet til, og fra 1 til uendelig, hvilket angiver antallet af bevægelse i spillet. Castling er skrevet i nuller. Eksempler på træk: 1.e2-e4 (startmanøvre af bonden gennem buret), 11. 0-0 (kort castling), 35. Qd3-d7 + (dronningen foretog en check).

Skakmat

Navnene på disse situationer er almindelige og udtales ofte ikke kun på tavlen, men også i daglig tale. I spillet henviser "check" til en øjeblikkelig trussel mod kongen fra en modstanders stykke eller bonde, som kun kan undgås ved at bevæge sig væk, dække eller spise "lovovertræderen". Skakmat er også en direkte trussel mod kongen. Men det er ikke længere muligt for hovedpersonen i "skakriget" at flygte fra det. Efter at en af siderne har annonceret "skakmat", betragtes spillet som vundet.

Andre mest almindelige spil situationer:

- dødvande - kongen erklæres ikke som check eller skakmat, men han har ingen mulighed for at flytte, uafgjort er løst;

- zugzwang - en misundelsesværdig position fra en af siderne, da enhver af dens bevægelser automatisk forværrer situationen på tavlen;

- castling - samtidig skift af kongen og en af tårnene i deres oprindelige positioner: med den "korte" position, "hopper" kongen tårnet og går i dækning til flanken tættest på sig selv, med den "lange" - til dronningens;

- "fork" - et træk, hvorefter to modstanders brikker er truet med fangst;

-”børns skakmat” - en håbløs position for kongen i selve åbningen, opnået under angrebet af dronningen og biskoppen og er karakteristisk for nybegyndere;

- "blunder" - en meget grov fejl, tilsyn, der førte til tab af et stykke eller endda nederlag i spillet.

Spir over tavlen

Start af spillet, startende bevægelser i det, skakspilleren spiller åbningen. Dens sorter er forskellige gambits, forsvar og begyndelser. Når han kommer ud af åbningen og udvikler sine brikker maksimalt, skifter spilleren automatisk til den længste fase af spillet - mellem spillet. Og det slutter - med sejr, uafgjort eller nederlag for en af deltagerne - i slutspillet. Selvom du har en vindende position, kan du blive besejret. For at gøre dette er det nok at komme i tidsproblemer. Det vil sige, har lidt tid til at tænke over situationen på tavlen. Lad så flaget falde på dit skakhjul.

Anbefalede: