Vinter-OL 1994 I Lillehammer

1737 atleter fra 67 lande deltog i de olympiske vinterlege XVII i Lillehammer (Norge). De konkurrerede om 61 sæt priser i 12 sportsgrene. Den Internationale Olympiske Komité organiserede disse spil to år efter de foregående for at adskille timingen af sommer- og vinter-OL.

Vinter-OL 1994 i Lillehammer

For første gang i Lillehammer spillede atleter fra det tidligere Sovjetunionen som separate hold, mens det russiske hold viste fremragende resultater efter at have vundet flest guldmedaljer - 11. Som et resultat tog det det første holdplads, men tabte i det samlede antal vandt medaljer til nordmændene - 26 mod 23.

Russerne tog næsten alt guldet i kunstskøjteløb: Alexey Urmanov i mænds enkelt skøjteløb, Oksana Grischuk og Evgeny Platov i danseparkonkurrencen, en anden sejr i spillet var parret Ekaterina Gordeeva og Sergei Grinkov. En repræsentant for den sovjetiske kunstskøjteløb, ukrainske Oksana Baiul, vandt også hos kvinder.

Det russiske skiskytterhold fungerede fremragende, hvor Sergey Chepikov skinnede, der vandt sprinten. Kvindernes hold, ledet af Anfisa Reztsova, vandt stafetten, mændene lod det tyske landshold gå videre og vandt sølv. En anden guldmedalje blev bragt til vores hold af vinderen af mændenes 20 km løb Sergey Tarasov.

Kvindernes skihold bestående af Lyubvi Egorova, Elena Vyalbe, Larisa Lazutina og Nina Gavrylyuk efterlod ingen chance for nogen. Lyubov Egorova blev tre gange mester i kampene i Lillehammer, der også vandt fem kilometer løbet med det klassiske slag og 15 km løbet i henhold til Gundersen-systemet. Hos mænd i denne sport var den norske Bjørn Daly storslået, der vandt to guld og sølv. Usbekistan vandt den første olympiske guldmedalje. Lina Cheryazova var den bedste inden for freestyle akrobatik, først præsenteret ved de Hvide OL.

Desværre blev russiske hockeyspillere efterladt uden medaljer. I semifinalen kunne vores hold ikke komme forbi svenskerne, og i kampen om tredjepladsen tabte det til finnerne. Den sidste kamp Sverige-Canada for første gang i OL-historien sluttede med en shootout, hvor svenskene var mere præcise. Andre helte fra Lillehammer inkluderer den norske skater Johan-Olaf Koss, der vandt på tre afstande.