Sommer-olympiske Sportsgrene: Landevejscykling

Racercykelløb afholdes på asfalterede veje. Atleter bruger landevejscykler. Sådanne konkurrencer har været med i sommer-OL-programmet siden 1896.

Sommer-olympiske sportsgrene: landevejscykling

Vejcykling dateres tilbage til 1868. Det første store cykelløb blev afholdt i 1869 i Paris-Rouen afstanden. Derefter kørte atleterne 120 km. Den gennemsnitlige hastighed for vinderen, Moore fra England, nåede 11 km / t. Desuden blev der i 1892 arrangeret en stor rundvisning i Liège - Bastogne - Liège. Denne sport er især populær i europæiske lande.

Racercykelkonkurrencer er opdelt i gruppe- og individuelle konkurrencer. I et gruppeløb vinder den atlet, der først krydser målstregen. I starten tildeles deltagerne i henhold til UCI (International Cycling Union) ranking. Mænd tilbagelægger en afstand på 239 km, mens kvinder konkurrerer på en 120 km bane. Teammedlemmer har ret til at yde reparationshjælp til deres partnere.

Rytterne skal dele rollerne korrekt i gruppen. Kompetent taktik hjælper med at udrulle en atletleder og eliminere rivalernes huller.

I flere år omfattede programmet for de olympiske sommerlege et team road race i en afstand af 100 km. På samme tid havde holdet 4 ryttere, og starten blev lavet med et interval på 3 minutter. Det blev anset for, at holdet kom til målstregen, hvis mindst 3 medlemmer af gruppen tilbagelagte afstanden, og tiden blev registreret af det tredje holdmedlem, der krydser målstregen.

Hvis alle atleter i et gruppeløb starter på samme tid, så i et individuelt løb starter de konkurrencen med et interval på et og et halvt minut. Længden af banen til løbet er meget kortere. For mænd er det 46,8 km, og for kvinder - 31,2 km. Under et individuelt cykelløb kan konkurrenter ikke hjælpe deres medkonkurrenter. Derudover kan den aerodynamiske skygge fra den forudgående cyklist ikke bruges som en fordel.

Racercykler er lavet af let stål, aluminium, titanium og kulfiber. Alle er udstyret med pneumatiske dæk, smalle sæder, bremser og hastighedskontakter. Cyklens længde kan maksimalt være 2 m, og bredden er ikke mere end 50 cm. Udstyrets vægt varierer normalt fra 8 kg til 10 kg.

Det obligatoriske udstyr til deltagere i landevejscykling inkluderer en hjelm, der kan beskytte dem mod hovedskader. For at undgå ulykker er der indført en regel om, at ryttere skal holde en afstand på mindst 2 m mellem hinanden.