Sommer-olympisk Sport: Bane-cykling

Sommer-olympisk Sport: Bane-cykling
Sommer-olympisk Sport: Bane-cykling

Video: Sommer-olympisk Sport: Bane-cykling

Video: Sommer-olympisk Sport: Bane-cykling
Video: 4.000 meter holdforfølgelsesløb. Fire danske verdensmestre og én dansk verdensrekord (27. feb, 2020) 2024, April
Anonim

Banecykling eller cykling er en sommer-olympisk sport. For første gang blev denne konkurrence inkluderet i Olympiad-programmet i 1896. Dette blev efterfulgt af en 16-årig pause. Men siden 1912 er sporcykling blevet afholdt regelmæssigt.

Sommer-olympisk sport: Bane-cykling
Sommer-olympisk sport: Bane-cykling

Indtil 1988 deltog kun mænd i cykelløb. Ved OL i Seoul begyndte kvinder også at konkurrere i denne sport.

Konkurrencer for mænd afholdes i følgende discipliner: Sprint, Individual Pursuit, Points Race, Olympic Sprint, Madison, Keirin og Team Pursuit. Kvinder deltager kun i konkurrencer i de første tre typer cykling.

Sprinten adskiller sig ved, at resultatet er påvirket af den tid, hvor atleten rejser de sidste 200 m. Den olympiske sprint udføres med deltagelse af et hold på tre personer. Den rute, som deltagerne i løbet skal overvinde, er 750 m. Ydelse i denne disciplin er et meget interessant syn for observatøren. For at få en bedre position kan atleter bruge et vanskeligt trick kaldet "overraskelse". Samtidig lader rytteren fjenden passere ved at stoppe og balancere på sin cykel.

Forfølgelsesløbet afholdes i en afstand af 4 km for mænd og 3 km for kvinder. Målet er at tilbagelægge afstanden på kortest mulig tid. Derudover skal atleten indhente modstanderen. Ifølge det olympiske system er denne konkurrence en knockout-konkurrence.

Pointløbet er meget længere: mænd skal køre 40 km og kvinder 25 km. Racere får point for førstepladsen i de mellemliggende omgange. Hver ti omgange tildeles kredit til de 4 chauffører, der først krydser målstregen. For det første gives der 5 point, for det andet og tredje - henholdsvis 3 og 2. For fjerdepladsen modtager atleten kun 1 point.

Madison er præget af kommando. To kørere skal køre en afstand på 60 km. De står også over for opgaven med at score så mange point som muligt i mellemsprints. Denne konkurrence får sit navn fra det første sted, hvor den blev afholdt - Madison Square Garden. Point tildeles hver 20. omgang på samme måde som i pointløbet.

Med keirin kører cyklister 5 og en halv cirkel på 250 m, først på en motorcykel og konkurrerer derefter i sprinten. Fra 6 til 9 deltagere kan være på banen samtidig. Den første keirin-konkurrence fandt sted først i 2000 i Sydney.

Anbefalede: