Hvad Er Der Omkring Fodbold?

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Der Omkring Fodbold?
Hvad Er Der Omkring Fodbold?

Video: Hvad Er Der Omkring Fodbold?

Video: Hvad Er Der Omkring Fodbold?
Video: Sådan nappede vi EM i fodbold fra skuffede svenskere 2024, Kan
Anonim

På trods af at mange interessante og gode ting er forbundet med fodbold, har udtrykket "Okolofootball" desværre en ekstremt negativ og ubehagelig konnotation. For at forstå essensen af fænomenet er det nødvendigt at springe ind i dets oprindelseshistorie og de begivenheder, der er sammenflettet med det.

Hvad er der omkring fodbold?
Hvad er der omkring fodbold?

Selve begrebet "Okolofootball" knytter sig tæt til denne sport. Det inkluderer alt, hvad der sker omkring fodbold - lyse forestillinger fra fans, chants, bannere, ganske specifik slang, forskellige handlinger både uden for stadionet og på det.

Hvordan det hele begyndte

Fodboldens historie begynder officielt i det 19. århundrede. Det var da, at regelsættet, sammensætningen af holdene og spillernes roller endelig blev dannet, markeringerne blev tegnet på banen. Spillet, opfundet af briterne, blev meget populært i tåget Albion, og i midten af det 19. århundrede var fodbold blevet næsten den største underholdning for den engelske offentlighed, uanset alder eller oprindelse.

Den britiske regering håbede på at få en slags ventil, der ville "give afkald" fra den utilfredse og torturerede ungdom. Men ak, fodbold alene var ikke nok, og meget snart kom sportsfans med en ny underholdning. Efter den sidste fløjte begyndte kampe mellem fans fra modstanderholdene at bryde ud oftere og oftere. Denne "sjov" skød meget hurtigt rod i arbejdskredse og blev næsten regelmæssig.

"Okolofootbol" som det er

Hooligan-bevægelsen forbundet med fodbold begyndte at tage sine moderne konturer i midten af det 20. århundrede, alt sammen i det samme England. Fans begyndte at danne grupper med en klar idé og streng disciplin indeni og skabte deres eget våbenskjold og et sæt regler. På trods af farverne på "favorit" klubben, der findes i gruppernes attributter, var deres hovedmål vold. "Okolofootbolshchiki", eller som de også kaldes "lovovertrædere", begyndte at organisere møder uden for stedet med modsatte grupper.

I slutningen af 60'erne i det sidste århundrede gik stadionerne i England endelig i magten fra "officerer": sammenstød, slagsmål og pogromer kunne begynde under kampen, tribunerne blev opdelt i sektorer, som hver især var besat af "sit eget" hold af fans. Ægte fodboldfans blev tvunget til at stoppe med at deltage i fodboldkampe, og det eneste afsætningssted for dem var tv-udsendelser.

Billede
Billede

De tilføjede brændstof til branden og medierne: I stedet for en fodboldkamp kunne man ofte se "officerer" kæmpe, og artikler og skandaløse fotos om deres "bedrifter" dukkede op i aviserne. Journalister mente, at dette var grobund for sensationer og glemte selve sporten.

Situationen omkring fodbold krævede myndighedernes øjeblikkelige indblanding, og den fulgte. Mange juridiske normer og love er blevet revideret mod en stramning. For lederne af grupperne og de mest brutale hooligans blev en jagt annonceret. Mange af "officerer" fik ægte fængselsstraffe, mens flertallet fik forbud mod at deltage i fodboldkampe livet ud. Efter de straffende foranstaltninger faldt voldsniveauet i og omkring stadionerne kraftigt, fodboldfans kunne igen deltage i kampene på deres yndlingshold, og kampene på stadionerne stoppede. Men historien om Okolofutbol sluttede ikke der.

Tragedie i Bruxelles og dens efterfølgende

På grund af hårde straffe i deres hjemland England begyndte der at blive udvalgt reorganiserede hooligan-grupper (senere kaldet "firmaer") til engelske holds udekampe inden for rammerne af europæiske turneringer. Pionererne på fastlandet var "kontorarbejdere", der repræsenterede farverne på den berømte fodboldklub "Liverpool". Deres rejser til udlandet endte uundgåeligt i pogromer og vold. For deres "bedrifter" i 1985 måtte alle repræsentanter for engelsk fodbold betale.

Den næste europæiske Champions Cup (1985) skulle slutte med det sidste møde mellem Juventus og Liverpool på Heysel stadion. Men desværre, i stedet for et følelsesmæssigt spil, skete der en af de mest forfærdelige næsten fodboldtragedier, der krævede livet for 39 fans, og hundreder mere blev såret af forskellig sværhedsgrad. Arrangørernes analfabeter af den sidste kamp førte til, at aggressive Liverpool-fans befandt sig ved siden af repræsentanterne for Juventus. Italienerne var undertal og forsøgte for at flygte at overvinde stadionets støttevæg. På grund af den tunge belastning kollapsede muren og begravede folk under den. Dette drama er beskrevet detaljeret i den tilsvarende Wikipedia-artikel - "Tragedie på Eisele."

Billede
Billede

Efter hændelsen besluttede fodboldforeningerne at fjerne alle repræsentanter for England i fem år fra europæiske turneringer og Liverpool - i seks år. På trods af dette frigør de britiske hooligans dyret - de formidlede til hele Europa, at det var muligt at "blive syg" anderledes.

"Næsten fodbold" bevægelser i Europa

Aggressive handlinger fra britiske hooligans på vejen provokerede fremkomsten af "firmaer" og "kontorer" i hele Europa. I begyndelsen af 1990'erne havde stort set alle lande en stor organisation af fodboldhooligans. Grupper med streng disciplin, der består af fysisk stærke og sunde fyre, kunne ikke ignoreres af forskellige politiske kræfter. I dag har næsten alle eksisterende organisationer en klar ideologi, og ofte organiseres tvangshandlinger med politiske overtoner af deres kræfter.

Det mest behagelige miljø for sådanne "firmaer" er regioner med en ustabil situation. De mest voldelige og aggressive grupper har slået godt rod i Serbien, Kroatien, Grækenland, Polen, Tyskland og Italien. Den russiske bevægelse af "kontorarbejdere" lever og har det godt. Siden slutningen af 2013 er fodboldspillere og endda ukrainske fodboldspillere aktivt kommet ind i spillet. Fra deres "bedrift" i Odessa House of Trade Unions i maj 2014 kører mange mennesker stadig koldt i deres årer.

Billede
Billede

Ultras som en del af Okolofootball

Med en beskrivelse af forbrydelser fra forskellige bander omkring fodbold tøver medierne ikke med at mærke dem "Ultras", og ikke engang forstå, hvem de er. Men i det væsentlige har dette udtryk intet at gøre med pogromer og blodbad.

Det menes, at denne bevægelse opstod efter Anden Verdenskrig i Italien. Dette er ikke helt sandt, i Italien er denne bevægelse blevet populær og næsten spontan, men den stammer fra Kroatien. Den allerførste klub i Europa, der havde sin egen ultragruppe, var Hajduk Split.

Sådanne fodboldspillers hovedopgave er uendelig hengivenhed over for deres yndlingsklub og aktiv støtte. De blev pionererne i at organisere forestillinger på fodboldstadioner. Brugen af lyse apparater, musikinstrumenter og pyroteknik er alle kendetegn for ultraløb på stadionet.

Den mest fremtrædende repræsentant for denne kategori i dag er fansen af den tyske klub Borussia Dortmund. Deres forestillinger før kamp og holdstøtte indtil sidste sekund af spillet er betagende, men vold i disse næsten teaterforestillinger er næsten umulig.

Billede
Billede

Kriminel subkultur

Når man taler om Okolofutbol, Ultras og hooligans, kan man ikke ignorere den destruktive tendens, der hurtigt har fået fart i Rusland og andre SNG-lande i de senere år. Blandt de unge bliver det moderigtigt at bære mærketøj, og som det kaldes, "spørg efter dem" fra andre fyre. En gruppe teenagere, der er faldet under indflydelse af denne "mode", angriber som regel ensomme og forsvarsløse jævnaldrende og slår dem hårdt. Mobningen filmes og offentliggøres online.

Den ærligt kriminelle bevægelse er især populær blandt teenagere 13-15 år. Hver ny deltager søger at lave sin første "score" så hurtigt som muligt, skyde det på kamera og prale i specielle, lukkede grupper på sociale netværk. En vigtig rolle i dannelsen af denne chokerende "mode" blev spillet af netop de medier, der glædede sig over de kriminelle grusomme narrestreger og kaldte dem "næsten fodboldspillere" og "ultralyd".

Billede
Billede

Naturligvis reagerer politiet på sådanne sager og straffer gerningsmændene, men kampen mod dette fænomen generelt ledes ikke. Når vi vender tilbage til næsten fodbold, kan vi trygt sige, at disse bøller, der kalder sig "offiks", ikke har noget med hverken "firmaer" eller sport at gøre. Teenagevold, der vinder fart og dukker op i uhyrlige former, er resultatet af utilstrækkelig uddannelse og et tilbagestående, næsten arkaisk uddannelsessystem.

Så hvad er resultatet?

"Okolofootball" tager forskellige former - både uendeligt grimme og ganske behagelige. I sidste ende afhænger det hele af de mennesker, der bærer farverne på deres yndlingshold og beslutter at støtte det med deres egne personlige metoder. På trods af udbruddet af vold og pogromer forbundet med hooligan-grupper kan vi med sikkerhed sige, at den lyse side af bevægelsen omkring fodbold viser sig oftere og oftere.

I europæiske turneringer kan du oftere og oftere se "forestillinger om solidaritet", handlinger til støtte for trængende befolkningsgrupper osv. Den mest slående begivenhed i Rusland blev iscenesat af fans fra Rostov-fodboldklubben før kampen med den engelske grandee Manchester United i 2017.

Kort før mødet skræmte den britiske regering og medierne aktivt Manchester United-fans med aggressive og vrede russere, og derfor blev mange fodboldfans hjemme. De, der tog risikoen og kom til Rostov, blev glædeligt overrasket over de "aggressive russers" venlighed og gæstfrihed. Alle de engelske gæster fik varm te, og senere fik de varme tæpper, så det under de kolde russiske forhold ville være lidt varmere for dem at se spillet fra deres yndlingshold.

Og du kan også huske alle de levende, mindeværdige detaljer i "Okolofootball" under verdensmesterskabet i 2018 - fansens originale kostumer, vidunderlige kampagner, mange rørende historier. Dette er et mangesidet koncept, en hel global kultur, og hvad det bliver, afhænger kun af os, fans af vores yndlingshold.

Anbefalede: