Hellige Dyr I Det Gamle Egypten

Hellige Dyr I Det Gamle Egypten
Hellige Dyr I Det Gamle Egypten

Video: Hellige Dyr I Det Gamle Egypten

Video: Hellige Dyr I Det Gamle Egypten
Video: Guder og hellige dyr i Egypt 2024, Kan
Anonim

Egypten er en af de ældste stater med unik arkitektur og religiøs kultur. I det moderne Egypten findes dyre kirkegårde stadig som et minde om, at i gamle tider var nogle typer levende væsener hellige.

Hellige dyr i det gamle Egypten
Hellige dyr i det gamle Egypten

Det mest ærede dyr i det gamle Egypten var tyren. Denne holdning skyldes det faktum, at tyren blev betragtet som et symbol på fertilitet. Tyren udførte tungt landbrugsarbejde, hvilket gjorde det lettere for folk. Sammen med tyren blev koen æret, hvilket var forsørgeren og et symbol på rigdom i familien. Efter døden blev dyrene balsameret og anbragt i sarkofager med smukke dekorationer.

I det gamle Egypten var nogle fugle også hellige. Drab på en drage, en falk og en ibis blev straffet med døden. Det var disse fugle, der blev respekteret mest af alt i det gamle Egypten. Visdommen var i ibis. Han blev også betragtet som en slangekæmper. Falk har altid været faraoernes beskytter, vogteren af den kongelige magt. Dragen er et symbol på himlen. Disse dyr blev balsameret efter deres død.

Ægypterne tillagde stor betydning for dyr som krokodiller og væddere. Man mente, at krokodiller styrede oversvømmelserne af floder, og væddere var et symbol på frugtbarhed.

Katte blev især tilbedt i det gamle Egypten. De udryddede gnavere, der ødelagde afgrøder. Hvis en kat døde i huset, var familien i sorg. Alle sørger dybt over tabet. Under branden blev katten reddet først, først efter det hele resten af familiemedlemmerne.

Derudover blev bavianer betragtet som hellig blandt egypterne. Disse dyr levede i templer som et tegn på egypternes religiøse idé om, at disse skabninger er legemliggørelsen af guden Thoth. Thoth selv var visdommens gud.

For nogle insekter følte egypterne også ærefrygt. For eksempel en skarabæbille. I det gamle Egypten var amuletter, kultgenstande i form af dette insekt, udbredt. Man mente, at sådanne produkter beskytter mod mørke kræfter.

Anbefalede: