Hvorfor Er Korbut-sløjfen Forbudt I Gymnastik?

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor Er Korbut-sløjfen Forbudt I Gymnastik?
Hvorfor Er Korbut-sløjfen Forbudt I Gymnastik?

Video: Hvorfor Er Korbut-sløjfen Forbudt I Gymnastik?

Video: Hvorfor Er Korbut-sløjfen Forbudt I Gymnastik?
Video: Rosenborg - Bodø/Glimt | 0-0 | Høydepunkter | Kampdag 28 - Eliteserien 2021 2024, Kan
Anonim

Gymnastik betragtes som en spektakulær og æstetisk smuk sport. Det har dog også en anden side - det er risikoen og faren, der ledsager atleter. Det berømte element på de ujævne barer - Olga Korbuts løkke - blev en fornemmelse i gymnastikens verden, men meget snart blev det forbudt til henrettelse.

Hvorfor er Korbut-sløjfen forbudt i gymnastik?
Hvorfor er Korbut-sløjfen forbudt i gymnastik?

Hvem er Olga Korbut

Den verdensberømte sovjetiske gymnast Olga Valentinovna Korbut blev født den 16. maj 1955 i byen Grodno, Hviderusland. I en alder af 8 begyndte pigen at engagere sig i kunstnerisk gymnastik, og hun tog en sådan beslutning alene. Siden 1963 deltog Olga i sektionen af træneren Yaroslav Korol.

Interessant, på det tidspunkt så pigen ret fyldig ud for gymnastik, og de første trænere betragtede ikke Olga alvorligt som en succesrig gymnast. Vi var tilbageholdende med at arbejde med hende. Efter skæbnes vilje fandt den unge Korba sig dog efter to års træning i gruppen af den legendariske kunstneriske gymnastiktræner Renald Knysh. Det var denne specialist, der var i stand til at skelne skjult talent i en velmættet pige.

Den unge atlet viste sig at være meget hårdtarbejdende og tænkte kun på den korrekte udførelse af gymnastiske elementer. Olga Korbuts første skridt inden for kunstnerisk gymnastik og en konkret præstation skete i 1970, da den 15-årige atlet vandt USSR-mesterskabet i hvælvingen. Efter dette fremskridt tilmeldte gymnastens trænere hende på landsholdet.

Olga Korbuts priser og præstationer

Olga Korbut har modtaget mange priser og titler gennem sin karriere. Her er nogle af dem:

  • Hædret mester i sport i Sovjetunionen;
  • Sovjetunionens flere mester;
  • absolut forkæmper for Sovjetunionen i 1975;
  • verdensmester i holdmesterskabet i 1970;
  • vinder af Spartakiad of the Peoples of the USSR i 1975;
  • verdensmester i hvælving og holdkonkurrence i 1974;
  • tre gange olympisk mester i 1972 i discipliner: bjælke, holdmesterskab, gulvøvelse;
  • mester for de olympiske lege i 1976 i holdmesterskabet.

Hvordan dukkede elementet "Korbut loop" op, og hvornår blev det udført for første gang?

Det verdensberømte gymnastikelement, der blev opkaldt efter sportskvinden, dukkede op under Korbuts træning. Pigen havde det sjovt på de ujævne bjælker mellem klasser og udførte tilfældigt et unikt trick. Hendes træner Renald Knysh formåede at bemærke dette og begyndte sammen med Olga at udarbejde løkken, som senere fik navnet Korbut.

Elementet udført af Olga, "Loop Korbut", så generelt ud som dette. Udførelsen af et unikt element begynder på den øvre tværbjælke af ujævne bjælker. Gymnasten står på det med fødderne og flyver op i luften, udfører en salto bagpå, vender derefter tilbage til den øverste tværstang og klamrer sig fast til den med hænderne.

Olga udførte et unikt trick så fuldstændigt, at det så ud til, at tyngdeloven ikke virkede på hende. Det skal bemærkes, at pigen i løbet af sin sportskarriere kun vejede 39 kg med en højde på 152 cm. Det tog gymnasten næsten 5 års træning at grundigt udarbejde et farligt og ekstremt vanskeligt element.

Den første præstation af Korbut-løkken ved officielle konkurrencer skete ved USSR-mesterskabet i 1970. Den unge daværende ukendte atlet gjorde et stort indtryk på publikum.

Men en rigtig verdenssensation ventede på Olga ved de næste OL i München. I 1972 blev både pressen og publikum overvældet af glæde, da en ung sovjetisk gymnast med varemærkegrisehaler udførte et nyt unikt element i hendes program på de ujævne barer. De internationale medier skar ikke på smigrende epiter til Olga Korbut, som efter et fænomenalt element blev olympisk mester.

Det følgende år blev den sovjetiske gymnast tildelt titlen som den bedste sportskvinde i verden. Olga Korbuts løkke efterlod ingen ligeglad.

Hvordan ser Loop Korbut ud?

Sløjfen udføres kun på et par tværstænger i forskellige højder. I slutningen af det forrige element kommer atleten til den øverste tværbjælke, står på den med fødderne og skubber af, tager afsted i luften og laver en baglæns salto, dvs. hopper over sig selv baglæns.

Efter at have afsluttet en drejning i luften kommer gymnasten igen til den samme tværstang, hvorfra hun lige kom ud. Som et resultat af den resulterende acceleration og under vægten af hendes krop roterer pigen med uret og flyver langs tværstangen.

Så mødes pigens krop på vej med et lavt tværstang lige under taljen i hofterne. På samme tid begynder gymnasten at rotere med benene og armene rundt om den lave akse og frigiver yndefuldt den øvre bjælke med hænderne.

Efter at have afsluttet en hel drejning springer pigen hende tilbage fra den nederste bjælke, der begynder at bøje. Som et resultat af denne bevægelse tager den fart i luften og bliver hurtigt opfanget af hænderne allerede ved den øverste tværstang. I slutningen af en så kompleks figur udfører gymnasten en yndefuld afstigning på måtterne.

Hvorfor blev henrettelsen af "Loop Korbut" forbudt?

Udførelse af farlige stunts øger sandsynligheden for alvorlig skade betydeligt i en allerede usikker sport. Derfor var fjernelsen af dette element fra det kunstneriske gymnastikprogram kun et spørgsmål om tid, især efter at en anden sovjetisk gymnast Elena Mukhina forbedrede det risikable element ved at tilføje en skrue til det.

Desværre tog sportsembedsmænd først den åbenlyse beslutning efter tragedien. Årsagen til forbuddet var meget alvorlig - en alvorlig skade for atleten. I juli 1980 gennemførte Elena Mukhina, mens hun forberedte sig til de olympiske lege i 1980, Korbut Loop uden held og landede på gulvet og ramte hendes hoved hårdt. Resultatet af et sådant fald var en brækket rygsøjle. Elena Mukhina var sengeliggende i 26 år, stærkt begrænset i bevægelse.

I et forsøg på at få så mange point til forestillinger som muligt i konkurrencer kommer atleter ofte med komplekse og spektakulære elementer og øger dermed risikoen for skade i farlig kunstnerisk gymnastik. For at undgå yderligere alvorlig skade for gymnasterne er det unikke Korbut-løkkeelement blevet forbudt i de officielle kunstneriske gymnastikregler.

Som sådan kan dette trick ikke længere ses i nogen officiel konkurrence. På trods af et sådant forbud indtrykte forfatteren af det risikable element for evigt sit navn i sportshistorien.

Anbefalede: