Hvordan Var OL 1928 I St. Moritz

Det andet vinter-OL i 1928 blev afholdt i St. Moritz (Schweiz) fra 11. til 19. februar. Konkurrenterne til legene var Enelberg, Davos og St. Moritz. Valget af sidstnævnte skyldtes tilstedeværelsen af gode skiløjper på dette sted.

Hvordan var OL 1928 i St. Moritz

Vinter-OL 1928 deltog i 25 lande, 491 atleter (hvoraf 27 var kvinder). Medaljer blev tildelt i 13 numre af seks sportsprogrammer.

I hurtigskøjteløb og skiløb intensiverede rivaliseringen, men resultatet adskilte sig praktisk talt ikke fra resultaterne af de første olympiske lege i 1924. Atleter fra Norge har kun mistet en af fire guldmedaljer her (skiløb).

I skøjteløb vandt Klas Thunberg fra Finland to guldmedaljer på afstande på 1500 m og 500 m. Nordmændene Bernt Evensen og Ivar Ballangrud vandt et guld hver i de samme konkurrencer.

Svenske skiløbere vandt 50 km løbet. Ifølge eksperter forhindrede den hævede tunge skispor på grund af tøen nordmændene fra at demonstrere deres høje løbeteknik. Over en afstand på 18 km, hvor der endnu ikke var nogen optøning, viste skiløbere fra Norge sig meget stærkere end deres rivaler. Guld på denne afstand blev taget af Johan Grottmsbroten, han var også den første i skiskydning.

Schweiziske atleter i skeletkonkurrencer lykkedes ikke at få en eneste medalje. Men amerikanerne formåede at vinde guld og sølv i højhastigheds slædevæddeløb. Deltagerne fra USA viste sig også at være stærkere end andre i bobslæde - det andet amerikanske hold vandt, det første tog andenpladsen.

Hockey-turneringen blev vundet af canadierne. De gav ikke et eneste mål til deres rivaler fra Sverige.

Under skøjteløbskonkurrencen var det kun Gillis Grafström fra Sverige, der var i stand til at forsvare titlen som mester og sikrede sig en medalje i 1924. I konkurrencen blandt kvinder blev mesterskabet vundet af Sonya Heni, en norsk kunstløber, der blev verdensmester et år før OL. I parskøjteløb tog de franske kunstløbere Pierre Brunet og Andre Joly guld. Østrigske kunstløbere modtog to sølv- og bronzemedaljer.

I holdkonkurrencen, som i legene i 1924, vandt atleterne i Norge efter at have modtaget 93 point (15 medaljer, hvoraf 5 guld, 5 sølv og 5 bronze). På andenpladsen var amerikanerne, der vandt 45 point (6 medaljer: 2 guld, 2 sølv og 2 bronze). Tredjepladsen blev taget af atleterne i Sverige, der tjente 35 point (5 medaljer: 2 guld, 2 sølv og 1 bronze).