Sommer-OL 1972 I München

Sommer-OL 1972 I München
Sommer-OL 1972 I München

Video: Sommer-OL 1972 I München

Video: Sommer-OL 1972 I München
Video: Олимпиада 1972 — Мюнхенские убийства 2023, Juni
Anonim

De første olympiske lege i efterkrigstiden fandt sted 27 år efter afslutningen af 2. verdenskrig. I 1972 var München vært for XX sommer-OL med sloganet "Happy Games" og en skinnende blå sol i logoet. Desværre er terrorfarven fra den palæstinensiske "sorte september" også tilføjet til paletten af spil.

Sommer-OL 1972 i München
Sommer-OL 1972 i München

Placeringen af de sommer-olympiske lege med jubilæet - det tyvende - serienummer blev bestemt i 1966 i Rom. Derefter blev der lanceret et stort program til forberedelse til sportsfestivalen i München. Snesevis af sportsfaciliteter med det nyeste udstyr blev bygget, inklusive et stadion til 80 tusind pladser, en cykelsti, en swimmingpool, et sportskompleks osv. Ud over sportsfaciliteter blev der oprettet en "olympisk landsby" til 15 tusind atleter og ved XX-OL dukkede endda en metro op i byen.

Åbningsceremonien for legene, hvor næsten 7.200 olympiere fra 121 lande deltog, fandt sted 26. august 1972. Den næste dag blev de to første olympiske mestere kendt, og i alt 195 sæt præmier blev uddelt ved disse spil. Den ubestridte helt fra OL var amerikaneren Mark Spitz - svømmeren gik til start syv gange og vandt en guldmedalje hver gang. Desuden sluttede alle svømmeture med en ny verdensrekord. I alt blev 46 verdensrekorder og 94 olympiske rekorder slået i München. Sovjetunionens atleter deltog også i dette. Så Lyudmila Bragina forbedrede verdenspræstationen på en 1,5 kilometer afstand blandt løbere tre gange. En anden løber, Valery Borzov, formåede at vinde to guld- og en sølvmedalje. Generelt satte partiet og regeringen opgaven for det sovjetiske hold at vinde 50 guldpriser og slå amerikanerne i medaljestillingen ved Sovjetunionens 50-års jubilæum. Olympierne var i stand til at løse opgaven efter at have klatret nøjagtigt 50 gange til podiets højeste trin og suppleret dette nummer med 49 flere priser med anden værdighed. Amerikanerne modtog kun fem mindre priser, men var betydeligt bagud i antallet af guldmedaljer (17 færre).

På den 11. dag i OL fandt det største terrorangreb i legenes historie sted. Fem palæstinensiske terrorister fra den sorte september infiltrerede den olympiske landsby og tog ni medlemmer af den israelske delegation som gidsler og dræbte to atleter i processen. Terroristerne krævede at tage dem med gidslerne til lufthavnen og levere en helikopter, som FRG-myndighederne overholdt. I lufthavnen blev der forsøgt at befri gidslerne, hvilket mislykkedes - terroristerne dræbte gidslerne, og kun tre af dem forblev i live. Olympiske konkurrencer blev stoppet den dag, men så besluttede IOC at fortsætte spillet.

Populær af emne.