Hvad Er Total Fodbold

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Total Fodbold
Hvad Er Total Fodbold

Video: Hvad Er Total Fodbold

Video: Hvad Er Total Fodbold
Video: Dit Demokrati | Nej til Maastrichttraktaten 2024, Kan
Anonim

Udtrykket af sportsudsendere og journalister "total fodbold" lyder regelmæssigt, så snart det næste verdens- eller europamesterskab starter, eller når deltagerne i de afgørende kampe i Champions League tager på banen. Men den sande betydning af dette sportsbegreb, der dukkede op for mere end 80 år siden, forbliver ofte uforståeligt for fans.

Et af de bedste eksempler på total fodbold blev vist af holdet Holland-1974
Et af de bedste eksempler på total fodbold blev vist af holdet Holland-1974

Instruktioner

Trin 1

Ifølge eksperter er total fodbold en af de mange spilordninger. Det er baseret på en metode kaldet "udskiftelighed" eller "universalitet". Det betyder evnen til en af holdets spillere, med undtagelse af målmandens begrænsede bevægelse rundt på banen, til om nødvendigt at ændre den oprindelige position hos enhver holdkammerat.

Trin 2

Ved at spille på en lignende måde kan centerangriberne udføre funktionerne for eksempelvis en fløj midtbanespiller. Og den centrale forsvarsspiller, uden at dette berører forsvaret, er i stand til at spille på den angribende flanke. Samt omvendt. Fodboldspillere er derfor en slags gratis kunstnere, næsten lige så i stand til at forsvare og angribe godt.

Trin 3

Og de gør det på banen, skifter spillepositioner og roller ganske uafhængigt, er i konstant bevægelse og prøver at holde bolden under kontrol. Instruktionerne fra træneren såvel som meget udskiftelighed, forsikring af hinanden, spillerne træner i indledende klasser. De vigtigste nødvendige kvaliteter er fremragende fysisk kondition, kørehastighed og legende tænkning.

Trin 4

Verdensfodboldens historikere skændes stadig om, hvem der var den første til at opfinde det taktiske arrangement, der gjorde det muligt at bruge total fodbold. Men navnene på de trænere, hvis hold var i stand til at opnå den største succes ved hjælp af et sådant system er nøjagtigt kendt. Først på denne liste er Hugo Maisl, der trænede det meget stærke østrigske landshold i begyndelsen og midten af 1930'erne. Det er Maisl, en fan af britisk angribende fodbold, der ejer den berømte sætning "Det bedste forsvar er et angreb."

Trin 5

For sine sensationelle succeser på fodboldstadioner modtog landsholdet af komponist Strauss hjemland endda kaldenavnet "Wundertim" - "Wonder Team". Efter at have tilbragt 14 kampe fra april 1931 til december 1932 led østrigerne ikke et eneste nederlag i dem. Efter at have formået at besejre landsholdene i Tyskland - 5: 0 og 6: 0, Belgien - 6: 1, Schweiz - 6: 0, Ungarn - 8: 2, Frankrig - 4: 0, blev de lederne af før- krig kontinentale fodbold.

Trin 6

I finalen i det uofficielle EM-1932 slog Maisls afdelinger med en score på 4: 2 de fremtidige første mestre på planeten italienere. Forresten var det det italienske landshold, der stoppede østrigernes bevægelse til guldet i verdensmesterskabet, verdensmesterskabet. Efter at have slået dem 1: 0, ikke uden skandale og hjælp fra den svenske dommer Eklind i semifinalen i hans hjemmeturnering-1934. En anden høj præstation af det "samlede" landshold i Østrig var sølvmedaljen ved OL i 1938.

Trin 7

Men det var allerede svanesangen "Wundertim", der så overraskede verden med den første samlede fodbold i historien. På det tidspunkt formåede hun ikke kun at miste den træner, der døde i 1937, og kaptajnen på holdet Matthias Sindelar, der døde under ukendte omstændigheder, men også andre førende spillere. Så Franz Wagner, Karl Zischek og yderligere seks fodboldspillere blev imod deres vilje inkluderet i det nationale hold i det fascistiske Tyskland, der havde erobret Østrig og sendt til verdensmesterskabet i 1938.

Trin 8

Forresten, den tidligere fodboldspiller af det efterkrigsrige østrigske landshold Ernst Happel, bragte kun op på Hugo Meisls ideer, i slutningen af 60'erne begyndte med succes at anvende total fodbold i Holland. Men "Wundertim" nr. 2 betragtes stadig som det ungarske landshold i begyndelsen af 1950'erne, kaldet "det gyldne hold" for deres succeser. Det blev ledet af den lokale træner Gustav Shebesh, der indpodede et totalt spilsystem og valgte de passende spillere.

Trin 9

Fra 4. juni 1950 til 4. juli 1954 skinnede det gyldne hold fra Budapest, hvor Gyula Grošić, Jeno Buzanski, Gyula Lorant, Ferenc Puskas, Jozsef Bozik, Nandor Hidegkuti og andre verdensfodboldstjerner i disse år med succes spillede 34 kampe. Efter at have vundet 31 sejre i dem og tre uafgjort. Blandt dem, som ungarerne vandt, var holdene i England (6: 3 og 7: 1), Sverige (6: 0), Jugoslavien (2: 0), Italien (3: 0), Brasilien (4: 2), Tyskland (8: 3).

Trin 10

Anført af Gustav Shebesh vandt de "samlede" ungarere de olympiske lege 1952 i Helsinki og nåede verdensmesterskabsfinalen i 1954. Det var i det, med et 2: 3-nederlag fra Vesttyskland, at det unikke og aldrig før gentagne sejr i det ungarske landshold blev afbrudt. Derefter genoptog det forresten og fortsatte i yderligere 18 kampe, der endelig først sluttede i 1956.

Trin 11

Verdensmesterskabet i sølv, der blev vundet for 60 år siden, var den sidste betydningsfulde præstation for Golden Team og Shebeshs samlede fodbold, som han omdøbte til "socialist". Landsholdets skæbne blev negativt påvirket af de tragiske begivenheder i Ungarn i 1956 og den efterfølgende udvandring af flere førende spillere, herunder den bedste angriber Ferenc Puskas, der rejste til Spanien. Og træneren selv blev sendt i en ufortjent pension.

Trin 12

20 år senere viste det nederlandske landshold sin egen version af total fodbold med en udtalt vægt på fuld kontrol over bolden og konstant meningsfuld bevægelse af spillerne. Det blev ledet af Rinus Michels, en studerende af den britiske træner Jack Reynolds. Sidstnævnte trænede engang den bedste hollandske klub Ajax (Amsterdam) og formåede at indgyde dette hold, inklusive Michels, færdighederne i en total spilstil.

Trin 13

Men hollænderne, der viste verden så fremragende universelle fodboldmestre som Rud Krol, Johan Neeskens og Johan Cruyff (Cruyff), blev ikke verdens stærkeste. I den sidste kamp i 1974-mesterskabet med Tyskland vandt "A Clockwork Orange", som det hollandske landshold blev kaldt på grund af den orange uniform og næsten non-stop bevægelse over marken, efter et mål fra Neeskens. Men til sidst tabte han også - 1: 2.

Trin 14

Fire år senere nåede det nederlandske landshold igen finalen, hvor de ifølge traditionen med total fodbold tabte. Denne gang i ekstra tid Argentina - 1: 3. Hollænderne blinkede også deres moderne version af total fodbold ved verdensmesterskabet i 2014, hvor de i første runde besejrede de daværende nuværende verdensmestre, spanierne - 5: 1. Og i spillet om tredjepladsen overspilte de let brasilianernes hjemmehold - 3: 0.

Trin 15

I Sovjetunionen var begrebet total fodbold først og fremmest forbundet med navnet på den berømte træner for Dynamo Kiev og 1970-80-landsholdet Valery Lobanovsky. Hans hold så så perfekt "olierede" og "justerede" ud, at selv de anerkendte favoritter regnede med dem. Og fans og eksperter kaldte undertiden spillere som Oleg Blokhin, Vladimir Bessonov og Alexei Mikhailichenko "maskiner til guldminedrift."

Trin 16

Især Dynamo Kiev vandt især to gange i sin historie European Cup Winners 'Cup, besejrede verdensmestrene fra Bayern München i Super Cup og nåede semifinalen i Champions League. Og USSR-landsholdet, ledet af Valery Lobanovsky og brugte de vigtigste elementer i total fodbold, spillede i finalen i EM i 1988 og kvartfinalen i verdensmesterskabet i 1982.

Trin 17

I moderne russisk fodbold er der ingen total fodbold i sin klassiske forstand. Hverken individuelle hold eller landsholdet i vores land viser det. Det var denne omstændighed, der stort set forudbestemte hendes mislykkede præstation ved verdensmesterskabet i Brasilien. Der kom det russiske hold ikke engang ud af gruppen, da de ikke havde besejret rivaler fra Sydkorea, Belgien og Algeriet.

Anbefalede: