Sommer-OL 1912 I Stockholm

De femte sommer-OL i 1912 blev afholdt i Stockholm fra 6. til 27. juli. Sveriges hovedstad blev valgt til at være vært for legene på Den Internationale Olympiske Komite (IOC) i Berlin i 1904.

Sommer-OL 1912 i Stockholm

Den store åbning af legene til den femte olympiade fandt sted den 6. juli 1912 på Royal Stadium. Åbningsceremonien blev overværet af kong Gustav V af Sverige og Pierre de Coubertin. Stadionets tribuner, der kan rumme 32 tusind tilskuere, var pakket til kapacitet.

Konkurrencen blev deltaget af 2407 atleter fra 28 lande. Konkurrencer blev afholdt i 14 sportsgrene, hvilket var noget ringere end antallet af discipliner fra den forrige Olympiade, men det samlede antal konkurrencer steg. Femkampen for første gang dukkede op i det olympiske program, for første gang var der svømmekonkurrencer blandt kvinder. Det var ved OL i Stockholm, at de klassiske discipliner blev inkluderet i konkurrenceprogrammet - stafetløb 4 x 100 og 4 x 400 meter samt løb på 5000 og 10000 meter.

Konkurrencen blev afholdt i en meget spændt kamp, men i mange sportsgrene blev favoritterne straks bestemt. Så i løbet af 800 meter var der ingen som amerikanerne - James Meredith, Melvin Shepperd og Ira Davenport.

I løbet af 5 km løb en dramatisk kamp ud mellem Finn Hannes Kolehmainen og franskmanden Jean Buen. Sejren blev forudsagt for den franske løber, der satte en ny verdensrekord i det indledende løb. Atleten selv tvivlede ikke på sejren og troede, at han ikke havde nogen værdige rivaler. Umiddelbart efter løbet startede det imidlertid klart, at den unge finske atlet Hannes Kolehmainen ikke ville give efter for ham. De løb hele afstanden fod til fod - hvis den ene formåede at komme videre, fangede den anden straks ham op og det sytten gange. Sekunder før mål lykkedes det franskmanden at komme foran modstanderen, men i de sidste meter fangede finnen ham og formåede først at krydse målstregen. Den rekord, som franskmanden havde sat dagen før, blev straks forbedret med 30 sekunder, hvilket var en virkelig fænomenal bedrift. På samme olympiade vandt Hannes Kolehmainen yderligere to guldmedaljer i 10.000 meter løbet og 8.000 meter tværløb.

Amerikanerne var i føringen i kuglespillet, hvor Patrick McDonald og Ralph Rose vandt guld og sølv. Amerikanerne udmærket sig også i 110 meter forhindringer, guld blev vundet af Fred Kelly.

Wrestling-konkurrencerne var meget interessante. Varigheden af kampene var begrænset til en time, i tilfælde af uafgjort blev vinderen bestemt af point. Men i semifinalen og finalen var tiden ikke begrænset, hvorfor kampen mellem russeren M. Klein og finnen A. Asikainen varede i 10 timer. Finnen vandt. Da han vandt den i semifinalen, måtte han straks deltage i den endelige kamp uden hvile, som han mistede til en svensk atlet. Alle protester fra finnerne og russerne, der støttede dem, blev afvist.

Der var mange sådanne uretfærdige beslutninger på denne Olympiade. Så det begyndte at regne under skydekonkurrencen. For de svenske skyttere opstillede arrangørerne straks en baldakin, og atleter fra andre lande fik ikke lov til under den. Som et resultat vandt svenskerne syv guld-, seks sølv- og fire bronzemedaljer. De vandt også i det samlede holdposition og modtog 24 guld-, 24 sølv- og 17 bronzemedaljer.

Vinderne blev tildelt på Royal Stadium. Efter overrækkelsen af medaljerne blev der afholdt en banket, som alle deltagerne i konkurrencen deltog i. Pierre de Coubertin talte om behovet for at organisere de næste olympiader på en endnu mere organiseret måde og fejre dem med glæde og harmoni.