Rugbys Historie Som Sportsspil

Indholdsfortegnelse:

Rugbys Historie Som Sportsspil
Rugbys Historie Som Sportsspil

Video: Rugbys Historie Som Sportsspil

Video: Rugbys Historie Som Sportsspil
Video: Десятилетие всех черных, 1996-2006 | Основные моменты регби | Спортивный документальный фильм | RugbyPass 2023, Oktober
Anonim

Rugby er en kontakt og temmelig hård sport, der kræver god fysisk kondition. Det er svært at tro nu, at rugbyhistorie engang var tæt knyttet til fodboldens historie, men det er det virkelig. Først i anden halvdel af det 19. århundrede "adskilles" rugby og fodbold, og så begyndte hvert af disse spil at udvikle sig på sin egen måde.

Rugbys historie som sportsspil
Rugbys historie som sportsspil

Middelalderligt boldspil

I middelalderen var boldspillet udbredt i Storbritannien - en slags forfader til både fodbold og rugby. Bolden blev jaget gennem byens pladser og gader af enorme skarer af mennesker uden at overholde komplicerede regler. Han blev holdt i sine hænder, kastet til hinanden, sparket og så videre.

Spillet involverede to modstående hold, hver af dem kunne have mere end fem hundrede mennesker. Målet med spillerne var at få bolden til et bestemt sted. Og det er slet ikke overraskende, at denne underholdning nogle gange førte til ægte slagsmål og blodsudgydelse.

Fra skolekamp til verdensomspændende popularitet

Imidlertid fandt den sande fødsel af en sådan sport som rugby sted i det 19. århundrede. Den 7. april 1823 besluttede en gruppe studerende på feltet Rugby School (England, Warwickshire) at spille deres eget spil svarende til fodbold. En af disse studerende var seksten år gamle William Webb Ellis. På et bestemt tidspunkt i spillet tog han simpelthen bolden i hænderne (hvilket var en meget grov overtrædelse af de tidligere aftalte regler) og løb til målet for det andet hold.

Nogen mener, at denne historie kun er en legende. Men i skolen, hvor spillet angiveligt blev afholdt, blev der i 1895 installeret en meget ægte mindeplade med teksten, hvor Ellis kaldes grundlæggeren af rugby.

Den første fulde udgave af reglerne for dette spil dukkede op i 1846. Selvom man ser på dem, bliver det klart, at vi taler om en slags blanding af fodbold og rugby.

I 1863 skete en anden begivenhed af grundlæggende betydning for sportshistorien. Det var dengang, at det engelske fodboldforbund blev oprettet, hvilket kraftigt forbød feltspillere at tage bolden i deres hænder. Således adskilte foreningen klart sin sport fra rugby.

Snart dannede rugbyspillere også deres egen union - dette skete i 1871. Det inkluderer mere end tyve engelske klubber. På et af de første møder vedtog denne organisation et nyt sæt regler, der passer til alle deltagere. Derefter opstod lignende fagforeninger for rugbyklubber i Irland og Skotland. Sport blev hurtigt populær blandt både arbejdere og aristokrater.

Billede
Billede

Den første internationale rugbyforening blev oprettet i 1890. Det accepterede blandt andet holdene i de tidligere britiske kolonilande - New Zealand, Australien, Sydafrika. Generelt i slutningen af det 19. århundrede blev rugby allerede spillet over hele planeten.

Det er også værd at bemærke, at dimensionerne i 1892 endelig blev godkendt, og kuglens ovale form blev vedtaget som standard. Hvorfor det er ovalt er let at forstå: det er lettere at holde en sådan kugle med hænderne og kaste den. Og generelt blev de første rugbykugler traditionelt lavet af griseens blærer, og deres form var ikke perfekt rund.

Billede
Billede

Rugby ved OL

I 1900 blev rugby inkluderet i de Olympiske lege. Og franskmændene blev vinderne af den første olympiske turnering. Men det engelske hold tog mærkeligt nok kun bronze.

Rugby-konkurrence var en del af sommer-OL indtil 1924. Og så, af en række grunde, faldt denne sport ud af de olympiske discipliner i mange årtier.

Først i 2016, ved OL i Rio de Janeiro, blev der igen organiseret mænds og kvinders rugby-7 turneringer (nøgleforskellen mellem denne version af rugby og den klassiske i antallet af spillere er, at der er 7 af dem i hvert hold, ikke 15). Fijis landshold blev vinder af mænds mesterskab. Og blandt kvinder var de australske kvinder de stærkeste.

Anbefalede: