Hvordan Var OL I Lake Placid I 1980

Hvordan Var OL I Lake Placid I 1980
Hvordan Var OL I Lake Placid I 1980

Video: Hvordan Var OL I Lake Placid I 1980

Video: Hvordan Var OL I Lake Placid I 1980
Video: KLM - OL-studio i Lake Placid 1980 2024, Kan
Anonim

1980 i den moderne olympiske bevægelses historie er bedst kendt for boykotten af Sommer-OL i Moskva, men vinterlege blev også afholdt samme år. De fandt sted i begyndelsen af året i den amerikanske by Lake Placid og blev ikke ledsaget af nogen politisk kollision.

Hvordan var OL i Lake Placid i 1980
Hvordan var OL i Lake Placid i 1980

Åbningsceremonien for spillene med deltagelse af den daværende vicepræsident for De Forenede Stater Walter Mondale fandt sted den 14. februar 1980 på byens racerbane med plads til 30 tusind tilskuere. Og afslutningsceremonien 11 dage senere blev afholdt på Herb Brooks Arena skøjtebane specielt bygget til OL. En og en halv uge mellem disse to begivenheder gik under tegn på dominans af atleter fra to lande - DDR og USSR.

De tyske olympiere vandt det største antal medaljer - 23. I skiskydning modtog de fem priser, og de resterende fire gik til sovjetiske atleter. I bobslæde vandt to DDR-hold fire priser ud af seks, i luge - tre ud af ni.

Repræsentanter for USSR modtog syv priser i langrend, og fire af dem var guld. Ifølge den allerede etablerede tradition var sovjetiske kunstløbere også stærke og bragte to guld-, sølv- og bronzemedaljer til den fælles sparegris. Men hockeyspillere, der tidligere var blevet olympiske mestre fem gange i træk, tabte sensationelt for det amerikanske hold bestående af universitetsstuderende og studerende. I alt vandt atleterne i Sovjetunionen en medalje mindre end DDR-holdet, men Sovjetunionen havde flere guldmedaljer.

Amerikanerne blev nummer tre i antallet af priser. Ud over det uventede guld fra hockeyspillere tilhørte alle andre medaljer af de højeste standard for de amerikanske olympiere ved XIII vinter-OL skater Eric Hayden. Ved disse spil gik han til start fem gange, og hver gang var hurtigere end hans rivaler. Med denne præstation kunne den 21-årige amerikaner alene føre USA til tredjepladsen i medaljestillingen. Foruden ham var Hayden-familien repræsenteret på hurtigskøjteløbet af den yngre søster Erica, som heller ikke blev uden en pris - hun modtog bronze i den tre kilometer hurtige skøjteløb.

I alt blev 38 sæt præmier spillet ved vinter-OL 1980, hvor næsten 1.100 atleter fra 37 lande konkurrerede.

Anbefalede: