Cykelgaffel: Designfunktioner Og Sorter

Indholdsfortegnelse:

Cykelgaffel: Designfunktioner Og Sorter
Cykelgaffel: Designfunktioner Og Sorter

Video: Cykelgaffel: Designfunktioner Og Sorter

Video: Cykelgaffel: Designfunktioner Og Sorter
Video: Animation Ferag Skyfall Pouch Sorter 2024, Kan
Anonim

En cykelgaffel er en understøttende del af cykelens styremekanisme, som forhjulet er fastgjort til. Gaffelen kan være hård eller blød (stødabsorberende). Den første mulighed bruges normalt til by- og landevejscykler, mens den anden er til mountainbikes.

Stiv gaffelcykel
Stiv gaffelcykel

De vigtigste strukturelle elementer i den bløde gaffel er støddæmper og spjæld. En støddæmper er afgørende for dæmpning af stød og hopp, når cyklisten kører off-road. Spjældet forhindrer pludselig, at rattet vender tilbage til dets oprindelige position. Takket være spjældet komprimeres støddæmperen hurtigt og frigøres glat. Dette gaffeldesign gør turen mere behagelig, da det dæmper vibrationerne på styret.

Funktioner og forskelle i ophængningsgafler

Der er tre typer dæmpningsgafler: fjederelastomer, fjederolie og luftolie.

Elastomer fjedergafler er det mest primitive og billigste støddæmper design. De er udstyret med en blød plastikspjæld, der komprimerer og udvides, hvilket dæmper fjederens rebound-kraft på grund af friktion. Når fjederen komprimeres, udvides et stykke plastik og bremser dets tilbagevenden til sin oprindelige position. Sådanne gafler har sammenlignet med olie en relativt kort levetid, da plast mister sin elasticitet over tid.

Oliefjedergaflerne er udstyret med en stålfjeder og en oliebeholder. Spjældfunktionen udføres af olie, der, når den presses, strømmer fra et hulrum til et andet. Der er to typer af sådanne gafler: med et åbent og et lukket oliereservoir. I det første tilfælde er gaflerne mere holdbare, og i det andet er de mere komfortable takket være evnen til at justere ventilen. Den største ulempe ved alle oliefjedergafler er deres tunge vægt.

Luftoliegafler er ikke fjederbelastede, og trykluft fungerer som en støddæmper. Dæmpningen udføres af olie, der strømmer ud af patronen gennem ventilen. Luftgaflerne er ret lette og pålidelige. Deres ulemper inkluderer behovet for regelmæssig (mindst en gang om sæsonen) vedligeholdelse.

Stift gaffeldesign

Stive metalgafler er lavet af stål, titanium, kulstof og forskellige aluminiumslegeringer. De adskiller sig fra afskrivninger ved deres enkle design og lave pris. De stive gafler er vedligeholdelsesfrie, men de giver ringe eller ingen stødabsorbering og er kun egnet til bycykler. Kulfibergafler er de letteste (gennemsnitsvægt 300-400g) og stålgafler er de tungeste (over 1000g). Titanium og aluminium er i kategorien mellemvægt. Titaniumpropper findes stort set ikke i detailhandlen og skræddersys.

Anbefalede: